Onze levensverwachting stijgt wereldwijd, maar de jaren die we in goede gezondheid doorbrengen blijven achter. Mensen uit langlevende families worden vaak heel oud zonder dat zij ziektes krijgen. Hoe is dat mogelijk? Een team van het RIVM, LUMC en de VU gaat dit onderzoeken. We kijken naar de sociale, gedrags- en genetische processen die beschermen tegen leeftijd-gerelateerde ziektes en belangrijk zijn bij gezond oud worden. Het project begint rond september 2021 en duurt 5 jaar.

 

Onderzoekers Project Onderzoek naar langlevende families

Lang leven in de familie

In sommige families overleven de meeste mensen tot op hoge leeftijden in goede lichamelijke en mentale gezondheid. Zij laten zien dat het mogelijk is om gezond erg oud te worden. In dit project onderzoeken we genen, sociale en gedragsfactoren samen voor hun effect op gezond oud worden. Dit doen we vanuit 2 verschillende invalshoeken.

Eerst passen we de nieuwste genetische en sociale onderzoekstechnieken toe om de invloed van genetische en niet-genetische factoren op familiaire langlevendheid te ontdekken. Daarna kijken we naar de sociale en gedragsprocessen. We onderzoeken nieuwe genetische varianten in DNA deoxyribonucleic acid (deoxyribonucleic acid)-gegevens van langlevende families en bestuderen hun samenspel met sociale/gedragsfactoren. Deze genetische varianten gaan over het effect op sterfte, chronische en infectieziektes. Voor ons onderzoek benaderen we families waarvan personen uit verschillende generaties heel oud zijn geworden.

Impact gezond ouder worden

Personen uit langlevende families ontsnappen tot op extreem hoge leeftijden aan leeftijd-gerelateerde ziektes en meerdere chronische en infectieziektes. Door het bestuderen van deze mensen leren we hoe de onderliggende processen werken en hoe deze elkaar be├»nvloeden. Hiermee hopen we uiteindelijk informatie te verzamelen waarmee we veelvoorkomende en chronische leeftijd-gerelateerde ziektes in de algemene bevolking kunnen voorkomen.