Gerco den Hartog is senior onderzoeker bij de afdeling immuunsurveillance (IMS Informatiesysteem Medische Stralingstoepassingen (Informatiesysteem Medische Stralingstoepassingen)) van het centrum van Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (IIV Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (Immunologie van Infectieziekten en Vaccins)) en is gespecialiseerd in mucosale immunologie in de luchtwegen en in immuniteit door antistoffen in de bevolking.

Goede mucosale immuniteit, lokaal in de luchtwegen, kan veel leed voorkomen doordat de ziekteverwekker in een vroeg stadium wordt opgemerkt en opgeruimd door het immuunsysteem.

Omdat veel infecties beginnen in de luchtwegen wil Gerco den Hartog beter begrijpen hoe die infecties in de lichtwegen verlopen, wat mucosale immunologie wordt genoemd. Daarbij richt hij zich vooral op bacteriële infecties van luchtwegepitheel. Epitheelcellen vormen de wand van de luchtwegen en vormen een essentiële barrière om ons te beschermen tegen infectieziekten. Naast de epitheelcellen onderzoekt Gerco de bescherming door antistoffen die aangemaakt worden na infectie of vaccinatie. Vaak meten we die antistoffen in het bloed, maar we willen ook weten hoe antistoffen de slijmvliezen kunnen beschermen tegen infecties.

Achtergrond

Gerco heeft biologie gestudeerd aan de Wageningen universiteit, waar hij vervolgens zijn promotieonderzoek (2008-2012) heeft gedaan binnen het vakgebied van mucosale immunologie bij allergieën. Binnen dit onderzoek had Gerco al aandacht voor IgA Immunoglobuline A (Immunoglobuline A) en mucosale B cell responsen. Vervolgens heeft hij 6 maanden gewerkt aan de functionaliteit van antistoffen op het UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum) Utrecht om vervolgens naar UC San Diego, CA, USA United States of America (United States of America) te gaan (2013-2016). Aan de UCSD werkte Gerco aan bacteriële infecties van maag- en darmepitheel. In dit onderzoeken werd gekeken naar het binnendringen van darmepitheel door bacterien, en DNA deoxyribonucleic acid (deoxyribonucleic acid) stress.

In 2017 is Gerco begonnen bij het RIVM om meer te weten over het verloop van luchtweginfecties en hoe antistoffen geinduceerd door infecties en vaccins tegen infecties kunnen beschermen. Binnen dit onderzoek heeft Gerco een MarieCurie grant over meningokokken infecties gekregen. In het MarieCurie project en verschillende PhD Doctor of Philosophy (Doctor of Philosophy) projecten werkt Gerco aan bacteriële infecties van luchtwegepitheel.

Gerco is geaffilieerd met het Radboud UMC, laboratorium voor medische immunologie.

Expertise

  • Mucosal immunity
  • Antibodies
  • Epithelial cells
  • Serosurveillance
  • Vaccine response
  • Protection 

Contact

E-mail: info@rivm.nl

Geselecteerde publicaties