Nynke Rots is senior wetenschappelijk adviseur bij het Centrum voor Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (IIV Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (Immunologie van Infectieziekten en Vaccins)).

foto van Nynke Rots

Nynke is voornamelijk geïnteresseerd in het onderzoeken van methoden om individuen, gedurende alle fasen van hun leven, zo goed mogelijk te beschermen tegen door vaccinatie te voorkomen infectieziekten, door het optimaliseren van vaccinatieschema’s, aantal doses en tijdstip van toediening en het monitoren van korte en lange termijn effecten op de immuunrespons.

Nynke Rots studeerde Medische Biologie aan de Universiteit Utrecht en studeerde af in 1990 waarna ze in 1995 de doctorstitel behaalde aan de faculteit Medische Farmacologie van de Universiteit Leiden. Ze is tot 1997 als post-doc werkzaam geweest in het Sloan Kettering Cancer Center in New York waarna ze internationaal klinisch project leider werd op de medische afdeling van Aventis Pharma (huidige Sanofi) waar ze verantwoordelijk was voor twee wereldwijde klinische studies op het gebied van osteoporose en prostaat kanker. In 2000 werd ze manager klinisch onderzoek bij IsoTis, een orthobiologisch biotech bedrijf waar ze verantwoordelijk was voor de strategie mbt klinisch onderzoek en deelnam aan product ontwikkel teams. In 2004 heeft ze de overstap gemaakt naar de registratie en medische unit van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI Netherlands Vaccine Institute (Netherlands Vaccine Institute)) waar ze begonnen is als senior wetenschappelijk medewerker klinisch onderzoek. Nu vervult ze de functie van senior adviseur klinische immunologie bij het centrum voor immunologie van infectie ziekten en vaccins onderdeel van het RIVM. Van 2010 tot 2014 was ze interim afdelingshoofd van de afdeling registratie en klinisch onderzoek van het NVI en later van het RIVM. Ze is een expert op het gebied van klinisch onderzoek met een focus op vaccin studies. Ze is betrokken bij het opzetten, coördineren van de uitvoering, analyse en rapportage van een groot aantal klinisch studies gericht op vergelijking van het effect van verschillende vaccins of vaccinatie schema’s op de humorale en cellulaire immuniteit en de veiligheid van vaccins. Tevens review van wetenschappelijke data mbt de effectiviteit van verschillende vaccinatie programma’s met als doel optimalisatie van de bescherming van de Nederlandse bevolking tegen infectie ziekten.

Expertise

  • Klinische immunologie

Contact

E-mail: info@rivm.nl