Patricia Kaaijk (1969) is senior onderzoeker bij het Centrum voor Immunologie van Infectieziekten en Vaccins.

Het immuunsysteem is een complex en geraffineerd netwerk van goed communicerende eenheden, die bij goed functioneren iedere strijd kan overwinnen. In die zin kan het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu door het ontrafelen van de werking van het immuunsysteem veel leren, op zowel het gebied van strategische bedrijfsvoering als ook in de bestrijding van infectieziekten.

Na haar studie Medische Biologie (VUVrije Universiteit, Amsterdam) rondde Patricia Kaaijk (1969) in 1996 haar promotieonderzoek (AMCAcademic Medical Center, Amsterdam) op het gebied van hersentumoren af. Het promotieonderzoek gebaseerd op laboratoriumonderzoek resulteerde in een brug naar de kliniek door het starten van klinisch onderzoek naar een nieuwe behandelingsmethode voor patiënten met een kwaadaardige hersentumor. In 1997 stapte zij over naar het LUMCLeids Universitair Medisch Centrum, Leiden waar zij als KWFKoningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding-onderzoeker immunologisch onderzoek verrichtte en onder andere werkte aan het ontwikkelen van een experimenteel vaccin tegen een tumorantigen.

In 1999 startte zij als senior onderzoeker (VUMCVrije Universiteit Medisch Centrum Amsterdam, Amsterdam), waar zij projectleider was van onderzoek naar hersentumoren bij kinderen en betrokken bij het in vitro testen van cytostaticaresistentie met voorspellende waarde voor de klinische respons op chemotherapie van kinderen met acute leukemie. Van 2003-2011 werkte ze als (senior) registratie-onderzoeker bij het voormalig NVINetherlands Vaccine Institute. Ze ontwikkelde zich tot expert op het gebied van regulatoir advies vanaf het ontwikkelen van een vaccinconcept tot het uiteindelijk gereed maken van het registratiedossier ten behoeve van het op de markt brengen van het vaccin. Zij maakte deel uit van meerdere vaccinontwikkelingsteams waarbij zij verantwoordelijk was voor de studie-opzet van toxicologie en farmacologie studies (GLP), als ook klinische studies met vaccins in ontwikkeling.

In haar huidige functie houdt Patricia Kaaijk zich bezig met advisering en onderzoek naar de werking en optimalisatie van het Rijksvaccinatieprogramma en de immunologie van infectieziekten en vaccins tegen onder andere RSVRespiratoir Syncytieel Virus, meningokokken en bof. Zij is opgeleid in wet- en regelgeving van “good clinical (laboratory) practice” (GC(L)P). Daarnaast is zij redactieraadlid van het Infectieziektenbulletin.

Expertise

  • Vaccinologie (optimalisatie van het Rijksvaccinatieprogramma)
  • Immunologie
  • Scientific writing
  • Registratie van vaccins

Contact

E-mail: info@rivm.nl