Martijn D. B. van de Garde is wetenschappelijk medewerker bij afdeling Immuunmechanismen – Correlaten van bescherming (IMC) binnen het Centrum voor Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (IIV Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (Immunologie van Infectieziekten en Vaccins)). Hier onderzoekt hij de immune mechanisme van het aangeboren immuunsysteem na vaccinatie en/of infectie, en hoe de cellen van het aangeboren immuunsysteem de specifieke immuun cellen activeren en aansturen tot het ontwikkelen van een goed geheugen. Deze kennis is noodzakelijk om de huidige vaccinatie strategieën te kunnen verbeteren en tevens om te kunnen adviseren over mogelijke toekomstige vaccins.

Dr. M.D.B. (Martijn) van de Garde

De interactie tussen aangeboren en  specifieke afweercellen is essentieel om een goede immuunrespons op te wekken en ziekteverwekkers te bestrijden

 

 

 

Achtergrond

Martijn D.B. van de Garde behaalde zijn Bachelor of Applied Sciences (BAS) in Life Sciences Microbiology aan de Hogeschool Utrecht in 2007. Tijdens zijn master studies in Biomedical Sciences specialiseerde hij zich in de immunologie en behaalde in 2011 zijn MSc master of science (master of science) diploma. Daarna werkte hij onderzoeksmederwerker in het Amsterdam Medisch Centrum waar hij het effect van glucocorticosteroïden op macrofagen bestudeerde. In 2013 begon hij aan zijn Phd-training aan de Erasmus Universiteit waar hij de aangeboren niet-specifieke afweercellen (monocyten en macrofagen) in de lever bestudeerde tijdens een virus infectie. Daarnaast onderzocht hij de directe afweermechanisme van een levercel kort na infectie met Hepatitis E virus, en mogelijke behandel methode om het virus te bestrijden. In 2018, behaalde hij zijn Phd en was hij als postdoctoraal onderzoeker aan de slag gegaan bij IIV Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (Immunologie van Infectieziekten en Vaccins), hier was hij overgestapt van onderzoek naar de niet-specifieke afweer tegen virussen naar het bestuderen van de specifieke immuniteit tegen bacteriën. Na twee jaar gewerkt te hebben aan het ontwikkelen van Influenza vaccine antigenen bij de Universiteit Utrecht is Martijn nu werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij IIV-IMC. Hij combineert nu zijn beide expertises van zowel de niet-specifieke als de specifieke afweer in zijn onderzoek en richt zich op de interactie tussen beide immuun compartimenten en hoe deze een goede of slechte reactie op vaccinatie of infectie kan verklaren.

Expertise

  • Immunologie
  • Cellulaire immuniteit
  • Aangeboren afweer
  • Specifieke afweer
  • Host pathogeen interactie

Contact

E-mail: info@rivm.nl