Prof. dr. Dick van Soolingen (1957) is hoofd Tuberculose Referentie Laboratorium bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en hoogleraar bij de Radboud Universiteit met als leeropdracht Translationeel onderzoek Tuberculose.

Dick van Soolingen heeft een opleiding in de Medische Microbiologie en promoveerde in 1996 aan de Universiteit van Utrecht op Moleculaire Epidemiologie van tuberculose.

Sinds 1993 is Dick van Soolingen hoofd Tuberculose Referentie Laboratorium bij het RIVM. 

Dick van Soolingen werkt samen met China op het gebied van capacity building van tuberculose-diagnostiek, behandeling en onderzoek. Daarnaast is hij lid van het netwerk van Europese tbc Tuberculose (Tuberculose)-referentielaboratoria van het ECDC European Centre for Disease Prevention and Control (European Centre for Disease Prevention and Control), coördinatie kwaliteitscontrole VNTR Variable-Number Tandem Repeats (Variable-Number Tandem Repeats)-typering in Europa in opdracht van het ECDC. 

Hoewel microbiologie de basis blijft van zijn meeste werk, ligt in onderzoek tegenwoordig veel nadruk op moleculaire epidemiologie, evolutionaire ontwikkeling van Mycobacterium tuberculosis, resistentievorming, taxonomie en diagnostiek.

Expertise

  • Diagnostiek van tuberculose
  • Identificatie, resistentieonderzoek, moleculaire typeringen
  • Moleculaire epidemiologie
  • Bioveiligheid
  • Klinische relevantie van nontuberculeuze mycobacteriën

Contact

E-mail: info@rivm.nl