Samenvatting

De vergrijzing in Nederland stelt de samenleving voor verschillende uitdagingen. Het aandeel ouderen groeit sterk en ouderen wonen steeds langer thuis. Naarmate mensen ouder worden, krijgen zij vaker te maken met gezondheidsproblemen. Zij worden daarmee in meer of mindere mate afhankelijk van hun sociale netwerk zoals familie, vrienden, of buren. Zij worden ook wel mantelzorgers genoemd.

Veel mantelzorgers combineren mantelzorgtaken met een betaalde baan. Mantelzorg geven brengt vaak positieve en waardevolle ervaringen mee, maar het combineren van werk en mantelzorg kan ook belastend zijn.

De overheid stimuleert burgers om meer mantelzorg te geven. Het beleid is erop gericht om de behoefte voor zorg en ondersteuning eerst in het eigen netwerk op te vangen, voordat een beroep wordt gedaan op professionele instanties. Tegelijkertijd vindt de overheid het belangrijk dat mensen meer gaan werken. De verwachting is daardoor dat er in de toekomst meer mensen te maken krijgen met de combinatie van werk en mantelzorg.

Uitgever

Instituut
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Resterend

Grootte
1395 kb