Een infectie met het humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)) kan verschillende soorten kanker veroorzaken. De bekendste vorm van kanker door HPV is baarmoederhalskanker. Daarnaast kan HPV ook kanker in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina en schaamlippen veroorzaken. Vaccinatie maakt de kans op een HPV-infectie veel kleiner. 

HEYOU-studie

De HEYOU-studie onderzoekt hoe vaak HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-infecties voorkomen bij jongvolwassen mannen (geboren in 1996 t/m 2003). Gevaccineerde en ongevaccineerde mannen kunnen meedoen. Deelnemers aan het onderzoek vullen twee keer een korte vragenlijst in en leveren een penis swab én een beetje ochtendurine in. Voor de penis swab moet de deelnemer een paar keer met een wattenstaafje over de buitenkant van de penis strijken. Het RIVM test de penis swab en de urine op HPV. We gebruiken de gegevens uit deze testen en de ingevulde vragenlijsten om te onderzoeken hoe vaak HPV-infecties voorkomen onder jongvolwassen mannen in Nederland. Ook vergelijken we de uitkomsten van de penis swab met de urine. Zo kunnen we onderzoeken of we in de toekomst een HPV-infectie kunnen vaststellen met een urinemonster.

Waar kan ik de vragenlijst invullen?
Je vindt de vragenlijst op: www.formdesk.nl/rivm/hpvmannen. Je inloggegevens staan in de brief die bij het onderzoekspakket zit. Je kunt de inloggegevens ook aanvragen via hpvmannen@rivm.nl. Zet in de mail duidelijk je naam en geboortedatum.

Ik heb me niet laten vaccineren tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus). Kan ik dan meedoen?
Ja, ook ongevaccineerden kunnen deelnemen. Het is voor deze studie juist belangrijk dat ongevaccineerde en gevaccineerde jongvolwassen mannen meedoen.

Ik wil geen penis swab afnemen. Ik wil wel de vragenlijsten invullen en een urine opsturen. Kan ik dan meedoen met het onderzoek?
Nee, deelname aan de studie is alleen zinvol als je ook een penis swab afneemt. Daarmee kunnen we bepalen of er sprake is van een HPV-infectie. We vergelijken de uitkomsten van de penis swab met de urine. Zo kunnen we onderzoeken of we in de toekomst een HPV-infectie kunnen vaststellen met een urinemonster.

Ik wil geen urine opsturen. Een penis swab wil ik wel afnemen en de vragenlijsten wil ik ook invullen. Kan ik dan meedoen met het onderzoek?
Ja, op het toestemmingsformulier kan je aangeven dat je geen toestemming geeft om jouw urine te gebruiken voor het onderzoek. Je krijgt dan alleen een pakketje voor een penis swab.

Ik heb niet alle materialen ontvangen voor het afnemen van de penis swab en/of het verzamelen van de urine. Wat moet ik nu doen?
Stuur een e-mail naar de onderzoekers via hpvmannen@rivm.nl of bel het telefoonnummer dat in de brief staat. Zij sturen de missende materialen naar je toe.

Ik heb per ongeluk de penis swab in het buisje voor het verzamelen van de urine gedaan. Wat moet ik nu doen?
Stuur een e-mail naar de onderzoekers via hpvmannen@rivm.nl of bel het telefoonnummer dat in de brief staat. Zij sturen een pakketje met nieuwe materialen voor een penis swab en urinemonster naar je toe.

Ik heb per ongeluk de rode vloeistof uit het buisje van de penis swab en/of de transparante vloeistof uit het urinebuisje weggegooid of gemorst. Wat moet ik nu doen?
Stuur een e-mail naar de onderzoekers via hpvmannen@rivm.nl of bel het telefoonnummer dat in de brief staat. Zij sturen een pakketje met nieuwe materialen voor een penis swab en/of urinemonster naar je toe. De vloeistof in de buisjes is belangrijk om de kwaliteit van het monster goed te houden. Als er geen/weinig van deze vloeistof in het buisje zit, beïnvloedt dit de uitslag van de test.

Krijg ik te horen of er bij mij een HPV-infectie is gevonden?
Nee. Het is slechts een eenmalige meting met een heel gevoelige test die niets zegt over hoe lang een HPV-infectie al aanwezig is of blijft. De meeste HPV-infecties worden door het lichaam zelf opgeruimd en er bestaan geen medicijnen om de HPV-infectie te genezen. De test geeft voor jouzelf dus onvoldoende informatie, maar de test geeft voor de onderzoekers wel inzicht in hoe vaak HPV-infecties voorkomen onder jongvolwassen mannen in Nederland.

Wanneer kan ik de cadeaubon voor mijn deelname verwachten?
Als je de vragenlijst hebt ingevuld en de penis swab (en eventueel het urinemonster) hebt ingestuurd, ontvang je een cadeaubon. Het kan een paar weken duren voordat je de bon in huis hebt.