Op deze pagina staan voorbeelden van waargebeurde ongevallen met bewegende delen van machines. De voorbeelden zijn op twee manieren beschreven: een feitelijke beschrijving van een casus en een persoonlijk, geanonimiseerd verhaal dat is gebaseerd is op de werkelijkheid. Verhalen zijn een krachtig middel om gedrag te veranderen. Ze houden onze aandacht beter vast dan droge feiten en cijfers, ze zorgen ervoor dat we ons herkennen in de mensen. De verhalen in combinatie met feiten en cijfers zet mensen eerder aan tot actie.

Teun en de ma√Įshakselaar

Teun werkt bij een loonwerkbedrijf. Het is de tijd van het jaar waarin boeren hun mais oogsten. Het is dan altijd druk. Tijdens het hakselen bij een boer liep ineens de mais vast in de maismond van de hakselaar. Teun en zijn collega proberen het probleem op te lossen door de mais terug te draaien. Het lukt helaas niet. Teun stapt uit om te kijken. Zijn collega zet de invoer stil. Met zijn hand haalt Teun de mais uit de machine en stop de stengels er opnieuw in. Ze starten de machine weer op, maar weer loopt de mais vast. Ze laten de invoer aanstaan en Teun gooit de mais in kleine hoeveelheden in de machine. Het waren lange stengels. Teun houdt een paar stengels vast. Terwijl de stengels in de machine verdwijnen, krijgt Teun een ruk aan zijn arm. Hij verliest zijn evenwicht, valt voorover en komt met zijn rechterhand in de aanvoertrommel terecht. Zijn collega belt direct 112. In het ziekenhuis blijkt Teuns hand zo ernstig beschadigd dat hij geamputeerd moet worden.

Casus 1 machineongeval bewegende delen

Het slachtoffer werkt bij een loonwerkbedrijf. Hij is samen met een collega mais aan het hakselen bij een boer. Tijdens het hakselen loopt de mais vast in de machine. De collega van het slachtoffer stopt en zet de invoer stil. Het slachtoffer haalt de mais uit de invoermond van de hakselaar. Ze starten weer op, maar weer loopt de mais vast. Ze laten de invoer aan staan gooien de mais in de machine. Het slachtoffer houdt de stengels vast en krijgt een ruk aan zijn arm. Het slachtoffer verliest zijn lichaamsbalans en komt met zijn hand in de aanvoertrommel terecht. Zijn collega schakelt hulp in. Het slachtoffer moet naar het ziekenhuis. Zijn hand wordt geamputeerd.

Peter en de sorteermachine

Peter is al jaren verantwoordelijk voor het onderhoud van de productielijnen in een bedrijf waar aardappels gesorteerd worden. Doordat een machine verkeerd staat afgesteld is één van de aanvoerbanden beschadigd geraakt. Van zijn baas krijgt Peter te horen dat hij deze dan maar moet vervangen. Omdat de lijn niet lang kan worden stilgelegd, komt Peter in alle vroegte al naar zijn werk om te beginnen met de reparatie. Hij werkt hard door, maar als de ochtendploeg binnenkomt om 8 uur is hij nog steeds bezig. Zoals gewoonlijk zetten de collega’s van Peter de machine aan. Hierbij zien ze hem echter volledig over het hoofd! De machine begint te lopen en de hand van Peter komt vast te zitten. Zijn collega’s horen hem roepen en gebruiken de noodstop van de machine. Peter wordt per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Hier blijkt dat drie vingers van zijn rechterhand moeten worden geamputeerd en dat hij een aantal maanden niet kan werken.

Casus 2 machineongeval bewegende delen

Wegens een beschadigde aanvoerband van één van de productielijnen in een bedrijf, krijgt een medewerker de opdracht deze te vervangen. Om te verhinderen dat de productie te lang stil staat, wordt het onderhoud vroeg in de ochtend gepland. Nadat de band tot stilstand is gebracht gaat de medewerker aan de slag. Wegens de complexiteit van de reparatie duurt dit echter langer dan verwacht. Terwijl de medewerker nog bezig is, komt de ochtendploeg al binnen en start zoals gewoonlijk de machine alvast op. Hierdoor komt de medewerker met zijn hand in de machine en moeten enkele vingers worden geamputeerd, met enkele maanden verzuim tot gevolg