Ratten kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen waar mensen ziek van kunnen worden. Dit kan gebeuren via direct contact, of als mensen in contact komen met water, grond of voedsel dat besmet is met rattenpoep of -urine. Een voorbeeld van een ziekte die ratten aan mensen kunnen overdragen is de ziekte van Weil.

Het RIVM doet onderzoek naar de ziekteverwekkers die ratten in de stad bij zich dragen. Dit doen we op verschillende plaatsen in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van rattenvallen om de ratten te vangen. In de rattenvallen zit geen gif, maar een klem. De rattenvallen staan gedurende 4 weken op een locatie, waarna ze verplaatst worden naar een volgende locatie. Ook kijken we welke factoren bepalend zijn voor het aantal ratten op een locatie. Met deze kennis kan beter advies worden gegeven over gerichte (preventieve) maatregelen tegen rattenoverlast.

Daarnaast plaatsen we wildcamera’s op verschillende plekken in de stad. Met deze camera’s onderzoeken we welke wilde dieren in de stad voorkomen. De camera’s staan zoveel mogelijk zo gericht dat mensen niet in beeld komen. Foto’s waar toch mensen op te zien zijn worden verwijderd.

Vragen of opmerkingen met betrekking tot deze studie, kunt u sturen naar rattenonderzoek@rivm.nl. We streven ernaar uw e-mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.