Een afspraak voor de 22 wekenprik en/of de griepprik maak je bij de JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg) (het consultatiebureau). Je vindt de JGZ-organisatie van jouw regio ook met behulp van je postcode op de website van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP Rijksvaccinatie programma (Rijksvaccinatie programma).nl).

Vind hier de JGZ-organisatie in jouw regio

Vanaf de 22e week

Je kunt de vaccinaties halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Want dan is je baby het beste beschermd als hij of zij te vroeg is geboren. Je kind is voldoende beschermd als je de prikken minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad.

De 22 wekenprik tegen kinkhoest kan je het hele jaar halen. De griepprik kan je alleen halen als je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger bent. Griep komt namelijk vooral in de winter voor. En omdat de griepprik na ongeveer een half jaar is uitgewerkt is het minder zinvol om te vaccineren als je buiten de winter zwanger of uitgerekend bent.

Vaccinaties veilig tegelijkertijd

Het is veilig om zowel de 22 wekenprik als de griepprik op hetzelfde moment te halen. De vaccins werken dan even goed als wanneer je ze afzonderlijk zou halen. Het zorgt niet voor een grotere kans op bijwerkingen.