Cytomegalovirusinfectie

Cytomegalovirusinfectie wordt veroorzaakt door het cytomegalovirus (CMV), dat behoort tot de groep van de herpesvirussen.

Wat is cytomegalovirus?

Net als andere type herpesvirussen blijft CMV na een eerste infectie latent in het lichaam aanwezig en kan het opnieuw actief worden. Dit geeft dan geen klachten.

  • Een infectie tijdens de zwangerschap kan tot ernstige afwijkingen leiden bij kinderen die in de baarmoeder zijn geïnfecteerd met het virus (zie ook pagina 'CMV en zwangerschap').
  • Bij patiënten met immuunproblemen (bijvoorbeeld i.v.m. orgaantransplanatie of hiv) kan CMV een ernstige infectie veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van cytomegalovirusinfectie?

Meestal verloopt CMV zonder verschijnselen, maar soms is er koorts en moeheid. Voor de verschijnselen van een aangeboren CMV-infectie zie de pagina 'aangeboren CMV-infectie'.

Besmetting en preventie van cytomegalovirusinfectie

CMV wordt doorgegeven via direct en indirect contact met besmette lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, urine, sperma, cervixslijm, moedermelk en bloed.
U kunt een besmetting vaak voorkomen door goed uw handen te wassen. Als u na contact met urine (verschonen van de luier) of speeksel goed uw handen wast met water en zeep dan wordt de kans op besmetting kleiner.

Hoe vaak komt cytomegalovirusinfectie voor?

Infecties met CMV komen wereldwijd voor. Vrijwel iedereen komt in zijn leven in contact met het virus. Meer dan de helft van de mensen in Nederland heeft een infectie met CMV gehad.
 

Voor bronvermelding en meer informatie zie LCI-richtlijn Cytomegalovirusinfectie voor professionals.

 

 

 

 

 

 

Home / Onderwerpen / C / Cytomegalovirusinfectie

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu