Herpes genitalis

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus, type 1 of 2.

Ziekteverschijnselen

In ongeveer 60% van de gevallen van herpes genitalis is type 2 de oorzaak en in de resterende gevallen type 1. Deze infectie kan leiden tot klachten als koorts, hoofdpijn, spierpijn en pijnlijke gezwollen lymfeklieren. Vervolgens treden klachten op bij de geslachtsorganen, zoals rode uitslag met daarin blaasjes gevuld met helder vocht. De symptomen van een primaire infectie bij vrouwen zijn pijn, jeuk, moeite met plassen, vaginale afscheiding en lymfeklierzwellingen. Mannen hebben soms ook klachten door een ontsteking van de urinebuis.

Hoe vaak komt het voor?

Onderzoek naar herpes genitalis bij de Centra Seksuele Gezondheid gebeurt niet routinematig maar alleen op indicatie. In 2017 werd genitale herpes 531 keer geregistreerd door de Centra Seksuele Gezondheid.

genitale herpes trends 2008-2017

Figuur 1: Aantal consulten en percentage positief voor herpes genitalis over de periode 2008-2017 (Bron: Centra Seksuele Gezondheid)

Zie voor meer informatie en bronvermelding de LCI richtlijn Herpessimplexvirusinfecties.

Home / Onderwerpen / H / Herpes genitalis

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu