Impetigo (krentenbaard)

Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, is een regelmatig voorkomende, besmettelijke huidinfectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. Ziekteverschijnselen uiten zich meestal in het gezicht rond de neus of mond, wat de naam krentenbaard verklaart. De aandoening komt vooral voor bij jonge kinderen.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard is een bacteriële huidinfectie die meestal wordt veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus areus maar ook veroorzaakt kan worden door groep-A-streptokokken. De infectie komt merendeels voor bij jonge kinderen en resulteert in bultjes en blaasjes, voornamelijk in het gezicht.

Wat zijn symptomen van krentenbaard?

In sommige gevallen begint de infectie op een plaats waar al een huidbeschadiging is, bijvoorbeeld door waterpokken, eczeem of schaafwondjes. De aandoening begint met het ontstaan van rode vlekken of bultjes in het gezicht, veelal rondom de mond en neusgaten. De bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes gevuld met gelig vocht. Wanneer deze blaasjes opengaan, kunnen vochtige plekjes en geelbruine korstjes ontstaan. De huid kan jeuken of pijnlijk zijn. Naast de verschijnselen in het gezicht kunnen ook (grotere) plekken ontstaan op armen en benen. Een krentenbaardinfectie kan behandeld worden met een antibioticazalf, eventueel aangevuld met een antibioticakuur.

Besmetting en preventie van krentenbaard

De bacterie wordt veelal overgedragen door contact met het vocht uit de blaasjes van iemand met krentenbaard. Krabben aan krentenbaardplekken kan leiden tot besmetting via handen of bijvoorbeeld speelgoed. Daarnaast kan de bacterie overgedragen worden via hoesten of niezen. Krentenbaard is besmettelijk tot 2 dagen na het starten van een antibioticabehandeling en/of totdat de blaasjes zijn opgedroogd. Kans op besmetting kan verkleind worden door goede hand- en hoesthygiëne. Het is daarom belangrijk dat kinderen zo min mogelijk aan de krentenbaardplekken krabben. Personen met krentenbaard kunnen gewoon naar dagverblijf, peuterspeelzaal, school of werk. Omdat tegen krentenbaard geen immuniteit ontstaat, kunnen mensen de aandoening meerdere keren krijgen.

Hoe vaak komt krentenbaard voor?

Kinderen jonger dan 3 jaar vormen een risicogroep voor krentenbaard, evenals kinderen die recentelijk een waterpokkeninfectie hebben doorgemaakt. Krentenbaardinfecties komen voornamelijk voor tijdens de zomer.
 
Voor literatuurverwijzingen en meer informatie zie LCI-richtlijn Staphylococcus areus-infecties en LCI-richtlijn Groep-A-streptokokkeninfecties voor professionals.

 

 

 

 

 

Patiëntervaring krentenbaard

Download deze video

Home / Onderwerpen / I / Impetigo (krentenbaard)

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu