Na de invoering van vaccinatie in 1987 kwam de bof nog weinig voor. Toch zorgt de bof af en toe voor uitbraken. Vooral in gebieden met een lage vaccinatiegraad. Op deze pagina staan de actuele cijfers over het bofvirus in Nederland. Deze cijfers werkt het RIVM iedere maand bij.

Artsen en hoofden van laboratoria melden een patiënt met de bof aan de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De grafieken hieronder tonen het aantal meldingen van mensen met de bof in Nederland. 

Bofmeldingen per maand in 2023/2024

Onderstaande grafiek toont het aantal meldingen per maand van het afgelopen jaar. 
Bij deze meldingen zitten twee uitbraken. Tussen juni en september 2023 was er een bofuitbraak op een basisschool in het westen van het land. Sinds november 2023 is er een bof uitbraak gaande in gebieden met een lage vaccinatiegraad midden in het land.

Bofmeldingen per jaar in Nederland

Onderstaande grafiek toont het aantal meldingen van mensen met de bof in Nederland vanaf 1976. Tussen 1999 en 2008 was er geen meldingsplicht voor de bof. Daarom zijn er geen meldingen in die periode. Tijdens de coronapandemie (2020-2022) was er een scherpe daling van het aantal bofmeldingen. Dit is mogelijk een gevolg van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken.

Aantal ziekenhuisopnames door de bof per jaar in Nederland

Onderstaande grafiek toont het aantal ziekenhuisopnames door de bof per jaar vanaf 1999.