Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beheert een lijst met verwerkingsfactoren voor (prioritaire) residuen van bestrijdingsmiddelen in voedsel. Deze lijst wordt door de voedingsmiddelenindustrie en Nederlandse en buitenlandse instituten gebruikt voor de berekening van de inname van bepaalde residuen van bestrijdingsmiddelen via de voeding.

LIJST MET VERWERKINGSFACTOREN OM IN NEDERLAND GEMETEN RESIDUEN VAN BESTRIJDINGSMIDDELEN TE EVALUEREN

Laatste update: 11 juni 2020

Om te komen tot een geharmoniseerd gebruik van verwerkingsfactoren voor de schatting van de inname van residuen van gewasbeschermingsmiddelen via de voeding, die worden aangetroffen in handhavings- en monitoringsprogramma's en door producenten, is er in 2011 een lijst met verwerkingsfactoren opgesteld voor prioriteit stoffen zoals gedefinieerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het toenmalige Productschap Tuinbouw.

De lijst die op deze site beschikbaar is gesteld, is in december 2011 door de toenmalige ministeries van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (1) en EL&I Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie) (1) goedgekeurd als de huidige standaard in Nederland. Aanpassingen van deze lijst worden eerst besproken in de consultatiegroep pesticidenresiduen (2). Na overeenstemming in deze groep worden de wijzigingen in de lijst doorgevoerd. Het is daarom van cruciaal belang om altijd de nieuwste versie van de webpagina Processing factors op de RIVM-website te gebruiken (er is een link verderop om een ​​Excel-spreadsheet met de processing factors te downloaden).

In 2019 besloot de consultatiegroep pesticideresiduen om het PRIMo rev 3.1-model te gebruiken voor de inname via de voeding. De processing factors die in de Nederlandse processing database staan, werden aangepast om te matchen met de grondstoffen die in het PRIMo rev 3.1-model staan. In 2020 besloot deze consultatiegroep om processing factors toe te voegen voor gedroogde grondstoffen, omdat deze niet in het PRIMo rev 3.1-model stonden. Processing factors zijn in volgorde van belangrijkheid verkregen uit de EFSA-database van 2018, EFSA Journals en JMPR-rapporten en -evaluaties.

Het overzicht van de verwerkingsfactoren is opgenomen in een Excel-spreadsheet op deze site (20200611_Overview processing factors.xls (ZIP-bestand)) en geeft de situatie weer van 11 juni 2020. De onderbouwing van de huidige lijst met verwerkingsfactoren is weergegeven in de documenten “20200611_Rationale processing factors.pdf” en “20200611_Processing factors for dried commodities.pdf” op deze site.

(1) VWS: Volksgezondheid, Welzijn en Sport; EL&I: Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

(2) deze groep wordt gevormd door vertegenwoordigers van het Ministerie van VWS, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Groente Fruit Huis.