Het Kwaliteitsprogramma Agrarische Producten (KAP) verzamelt de meetgegevens die het resultaat zijn van jaarlijks doorlopende monitoringsprogramma’s op het gebied van chemische voedselveiligheid in de voedselketens. De KAP-database bevat chemische monitoringsgegevens in levensmiddelen en diervoeders, welke o.a. bestaan uit metingen van residuen van bestrijdingsmiddelen, residuen van diergeneesmiddelen en verschillende contaminanten, waaronder acrylamide, mycotoxinen, PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen ) en zware metalen. De gegevens worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)) en Wageningen Food Safety Research (WFSR (Wageningen Food Safety Research )) aangeleverd en centraal vastgelegd in de KAP-database.
De KAP-database
De KAP-database werd in 1992 opgericht in opdracht van de Nederlandse overheid en werd onderhouden door RIKILT (tegenwoordig bekend onder de naam WFSR (Wageningen Food Safety Research )), een Nederlands onderzoeksinstituut in Wageningen. Het hoofddoel van KAP is om een database op te zetten voor chemische monitoringsgegevens in levensmiddelen en diervoeders. Dit wordt bereikt door nauwe samenwerking met voornamelijk twee organisaties in Nederland, de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en WFSR. Gegevens die door deze organisaties worden verzameld, worden centraal vastgelegd in de KAP-database. Dit omvat resultaten van diverse monitoringsprogramma's (zie onderaan deze pagina), wat leidt tot meer dan 2.300.000 monitoringsresultaten op jaarbasis. Voorbeelden van verbindingen die in de KAP-database worden vastgelegd, zijn dioxinen, polychloorbifenylen (PCB (polychlorobiphenyls)'s), mycotoxinen, pesticiden, hormonen, diergeneesmiddelen, antibiotica en zware metalen. Deze verbindingen worden gemeten in meer dan 1000 verschillende levensmiddelen- of diervoederproducten. De KAP-database is essentieel voor risicobeoordelingen, trendanalyses en diverse vragen over bevindingen van chemische stoffen in voedsel of veevoer.
In 2010 werd de KAP-database opnieuw georganiseerd en werd onderdeel van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
Het RIVM stuurt jaarlijks gegevens die zijn opgeslagen in de KAP-database naar EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit). Deze gegevens worden door EFSA gebruikt voor het opstellen van richtlijnen voor risicobeoordeling, gezondheidskundige grenswaarden en de (her)beoordeling van chemische stoffen waaraan we kunnen worden blootgesteld.
URL's met aanvullende informatie over de monitoringprogramma's:
Contaminanten in levensmiddelen | NVWA
Nationaal Plan Residuen: uitkomsten monitoringsprogramma 2022 | Vlees en vleesproducten | NVWA
Residuen van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen | NVWA
Nationaal Plan Diervoeders | Diervoeder | NVWA