Antwoorden op vragen met betrekking tot de POMS Prepositioned Organizational Materiel Storage (Prepositioned Organizational Materiel Storage)-locaties.

Wat zijn POMS Prepositioned Organizational Materiel Storage (Prepositioned Organizational Materiel Storage)-sites?

De POMS-sites waren vijf locaties in het zuiden en oosten van Nederland waar tussen 1984 en 2006 opslag en onderhoud aan Amerikaans defensiematerieel plaatsvond. POMS staat voor Prepositioned Organizational Materiel Storage. De locaties bevonden zich in Brunssum, Eygelshoven, Vriezenveen, Coevorden en Ter Apel.

POMS NL was een strategisch project om bij een mogelijke oorlog in de Duitse laagvlakte snel Amerikaanse troepen te kunnen invliegen die dan het materieel vanuit de POMS-sites ‘combat ready and safe’ konden gebruiken. Ook was het een werkgelegenheidsproject dat vanaf 1984 werk bood aan mensen uit het oosten en zuiden van ons land waar toen hoge werkloosheid heerste. De POMS vielen organisatorisch onder het Amerikaanse leger, maar het personeel was in dienst van de Koninklijke Landmacht of het betrof uitzendkrachten.

Op de vijf POMS-sites zijn in de periode 1984-2006 in totaal tussen de 2.000 en 3.000 mensen werkzaam geweest. Een deel van die mensen voerde onderhoudswerkzaamheden uit aan defensiematerieel dat in de loodsen in opslag stond. Hierbij kon onder andere tijdens schuren blootstelling aan chroom-6 uit oude verflagen plaatsvinden. Ook zijn tijdens de onderhoudswerkzaamheden chroom-6-houdende verven opgebracht.