De bacterie Clostridium difficile is een veroorzaker van diarree en darminfecties, vooral in zorginstellingen. Door antibioticagebruik is de weerstand van ziekenhuispatiënten lager en daardoor kan Clostridium difficile gemakkelijk een infectie veroorzaken.

Wat is Clostridium difficile?

Clostridium difficile is een bacterie die giftige stoffen, zogenaamde toxines kan produceren. Deze toxines veroorzaken een infectie van de darmwand.

Wat zijn de symptomen van Clostridium difficile?

Diarree is het meest voorkomende ziekteverschijnsel. Vaak gaat het samen met koorts, buikpijn of buikkrampen. Een milde tot matig ernstige infectie duurt ongeveer 20 dagen. De ziekte kan ook ernstiger verlopen en dan kan bloed bij de ontlasting zitten. Door de diarree bestaat het gevaar van uitdroging.
Na behandeling kan de ziekte weer terugkomen, en het kan dan lastig zijn om de infectie opnieuw te behandelen. Kinderen jonger dan 2 jaar krijgen bijna nooit een darminfectie door Clostridium difficile.

Besmetting en preventie van Clostridium difficile

Clostridium difficile vormt sporen die langdurig kunnen overleven. De sporen kunnen tegen hitte, bevriezing, droogte, alcohol, en huishoud schoonmaakmiddelen.
In zorginstellingen zijn veel vatbare patiënten aanwezig waardoor de bacterie bij bewoners/patiënten gemakkelijk een infectie kan veroorzaken. De sporen kunnen zich verspreiden via de patiënten zelf, maar ook via het personeel, toiletten, beddengoed, meubilair en gebruiksvoorwerpen. Een goede hygiëne is belangrijk om verspreiding te voorkomen.
In de thuissituatie is bij een goede toilethygiëne het risico op verspreiding tussen gezonde gezinsleden te verwaarlozen.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland komen infecties met Clostridium difficile net zo vaak voor als in de rest van Europa. Jaarlijks zijn er ongeveer 15 infecties op 10.000 ziekenhuisopnames. De laatste jaren neemt het aantal infecties buiten zorginstellingen toe.