Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Het helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van de binnenlucht met verse buitenlucht. De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht.

Je kunt ventileren door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, of met mechanische ventilatiesystemen. Daarnaast is regelmatig luchten van ruimtes belangrijk. Luchten doe je bijvoorbeeld door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Je laat dan in één keer veel verse lucht naar binnen. Doe dit bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat er meerdere mensen zijn samengekomen.

Verkoeling

Voor verkoeling bij warm weer kun je thuis een ventilator of airco-apparaat gebruiken. Bedenk wel dat deze apparaten de lucht niet verversen, maar alleen verplaatsen. Als je gasten hebt, zorg er dan voor dat de luchtstroom niet van persoon naar persoon gaat. Zie ook het Nationaal Hitteplan.

Vragen over ventilatie

Wat zijn de adviezen van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over ventilatie?

RIVM adviseert om minimaal te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit en bestaande adviezen en richtlijnen. Er zijn geen aanwijzingen dat aanvullende maatregelen nodig zijn. Voor de volledige adviezen zie de site van het LCI.

Kan ventilatie de verspreiding van COVID-19 voorkomen?

Goede ventilatie is van belang voor een gezond binnenklimaat. Ventilatie helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Het is echter onbekend in welke mate ventilatie (luchtverversing) helpt om de overdracht van COVID-19 daadwerkelijk tegen te gaan. Daarom blijft het belangrijk om naast goed te ventileren de algemene adviezen in acht te nemen, zoals handen wassen, thuis blijven bij klachten en laten testen en afstand houden.

Zijn er speciale adviezen voor ventilatie van verpleeghuizen/horeca/sportverenigingen/scholen?

Informatie over het ventileren van gebouwen vindt u bij de Rijksoverheid. Ook stelt het RIVM algemene informatie beschikbaar over hygiëne, ventileren en het binnenmilieu. Specifiek voor scholen en verpleeghuizen zijn ook aanvullende adviezen beschikbaar.

Kan er veilig gebruik worden gemaakt van recirculatie?

Het is belangrijk voldoende te ventileren, dus te zorgen voor voldoende verversing van binnenlucht met buitenlucht. Ruimtes met recirculatiesystemen waar geen of te weinig verse lucht wordt toegevoegd voldoen niet aan het Bouwbesluit. Gebruik van dit soort recirculatiesystemen wordt uit voorzorg afgeraden totdat er wel gedurende de dag voldoende verse lucht wordt toegevoegd . Er zijn ook recirculatiesystemen die verse lucht toevoegen. Zorg ervoor dat deze systemen zo zijn afgesteld dat voldoende verse lucht wordt toegevoegd aan de ruimte, waardoor goede ventilatie gegarandeerd is.

Kan ik een ventilator of airconditioning gebruiken? 

Voor informatie over het gebruik van ventilators en airconditioning om te verkoelen en andere vragen over hitte en COVID-19, zie de pagina Hitte en COVID-19