Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van binnenlucht met verse buitenlucht (luchtverversing). De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. Ventileren helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties te beperken. 

Je kunt op verschillende manieren ventileren. Door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, of met mechanische ventilatiesystemen. Ook luchten is een vorm van ventilatie. Dat doe je bijvoorbeeld door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat meerdere mensen samen waren in een ruimte. Je laat dan in één keer veel verse lucht naar binnen. 

Films over ventilatie

Film: Vier vragen over ventilatie
Filmpje - vier vragen over ventilatie

Film: Vier vragen over ventilatie

Film: Ventileren: zo ververs je de lucht in huis
Filmpje: Ventileren: zo ververs je de lucht in huis

Film: Ventileren: zo ververs je de lucht in huis

Luchtvochtigheid en COVID-19

Een goede balans in luchtvochtigheid binnen kan helpen om de kans op verspreiding op COVID-19 te verkleinen. Vooral op (zeer) koude dagen in de winter kan het in huis erg droog worden. Probeer de luchtvochtigheid tussen de 40-60% te houden (dit kun je eventueel meten met een luchtvochtigheidsmeter en sommige thermostaten kunnen dit ook meten). Veel planten in huis kan helpen voor een goede luchtvochtigheid. Mocht het heel droog worden kun je de was in de kamer te laten drogen. In andere jaargetijden of gebouwen waar het vaak te vochtig is binnen, is dit meestal niet nodig. Er zijn nog veel vragen over de rol van een lage luchtvochtigheid in de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Het advies voor een goede balans in luchtvochtigheid wordt uit voorzorg gegeven. Er is echter geen reden om de ruimte te verlaten of de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst of gemeente te bellen als het tijdelijk erg droog is in huis.

Verkoeling

Voor verkoeling bij warm weer kun je thuis een ventilator of airco-apparaat gebruiken. Bedenk wel dat deze apparaten de lucht niet verversen, maar alleen verplaatsen. Als je gasten hebt, zorg er dan voor dat de luchtstroom niet van persoon naar persoon gaat. Zie ook het Nationaal Hitteplan.

Mobiele luchtreinigers

Luchtreinigers kunnen eventueel aanwezige virussen of bacteriën in de lucht die door het apparaat stroomt, verminderen. Dit doen ze door virussen en bacteriën tegen te houden (bijvoorbeeld via filters) en/of te doden (bijvoorbeeld via UV ultraviolet-C-straling). Een mobiel elektrisch apparaat dat in een ruimte kan worden gezet, wordt ook wel een ‘stand alone’ luchtreiniger genoemd. Het is nog onbekend of dit soort luchtreinigers een meerwaarde heeft in het voorkomen of verminderen van de overdracht van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 op publieke plekken of in huis waar voldoende wordt geventileerd. Ook is onbekend wat de invloed is op de overdracht tussen twee mensen op minder dan 1,5 meter afstand als een luchtreiniger elders in een ruimte staat. Dit geldt ook voor overdracht via handen en oppervlakken. 

Luchtreinigers zijn geen vervanging voor ventilatie. Door te ventileren wordt de binnenlucht ververst met buitenlucht. Luchtreinigers halen deeltjes uit de binnenlucht, maar de lucht wordt niet ververst. Om te zorgen voor een prettig en gezond binnenklimaat dient een ruimte daarom in ieder geval te voldoen aan de geldende regelgeving voor ventilatie. Ook zijn luchtreinigers, net als ventilatie, niet geschikt om de basisregels rond COVID-19 te vervangen. Thuisblijven bij klachten en je laten testen, afstand houden, en (hand)hygiëne blijven belangrijk. Deze maatregelen zijn gericht op het voorkomen van alle vormen van overdracht. Ze voorkomen besmetting met het coronavirus SARS-CoV-2. Het RIVM heeft geen rol in het goedkeuren of adviseren van een bepaald type luchtreiniger.

Wat zijn de adviezen van het RIVM over ventilatie?

RIVM adviseert om minimaal te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit en bestaande adviezen en richtlijnen. Daarnaast adviseert het RIVM: 

  • Ventileer 24 uur per dag
  • Gebruik en onderhoud het ventilatiesysteem volgens de handleiding
  • Controleer of de ventilatiecapaciteit van de ruimte geschikt is voor de gebruiksfunctie
  • Raadpleeg een deskundige bij twijfel of er voldoende wordt geventileerd 
  • Lucht regelmatig (tussen bijeenkomsten, tijdens pauzes).  

Voor de volledige adviezen zie de website van het LCI.

Vragen over ventilatie

Kan ventilatie de verspreiding van COVID-19 voorkomen?

Goede ventilatie is van belang voor een gezond binnenklimaat. Ventilatie helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Ventileren kan echter de (aerogene) overdracht van het coronavirus nooit helemaal voorkomen. Daarom blijft het belangrijk om ook de algemene adviezen in acht te nemen: thuis blijven bij klachten en je laten testen, afstand houden en handen wassen.

Zijn er speciale adviezen voor ventilatie van verpleeghuizen/horeca/sportverenigingen/scholen?

Informatie over het ventileren van gebouwen vindt u bij de Rijksoverheid. Ook stelt het RIVM algemene informatie beschikbaar over hygiëne, ventileren en het binnenmilieu. Specifiek voor scholen en verpleeghuizen zijn ook aanvullende adviezen beschikbaar.