Hoe komen dioxines in de eieren terecht?

Bij het zoeken naar voedsel krijgen kippen bodemdeeltjes binnen. Eerder onderzoek bij bedrijven waar kippen worden gehouden, heeft laten zien dat inname van grond de belangrijkste oorzaak is van de dioxine in de eieren. Dit kan zelfs bij relatief lage dioxinegehaltes in de bodem. Eieren die bestemd zijn voor de verkoop, worden gecontroleerd en de hoeveelheid dioxines vallen ruim onder de productnorm (wettelijk toegestane maximale gehalte). Uit verder onderzoek blijkt dat veel eieren van hobbykippen meer dioxine bevatten dan eieren die bestemd zijn voor verkoop.

Hoe komt het dat er nog steeds dioxines in de bodem zitten?

Dioxines en PCB polychlorobiphenyls (polychlorobiphenyls)’s worden slecht afgebroken en spoelen niet uit. Daarom kunnen ze nog steeds gevonden worden in het milieu, maar ook bijvoorbeeld in oude bouwmaterialen. Ook verbrandingsresten kunnen dioxines bevatten.

Kun je zien dat er veel dioxines in de bodem zitten?

Dat is helaas lang niet altijd zichtbaar. Verbrandingsresten in de uitloop of de ren of bouwpuin vergroten de kans op hoge dioxinegehaltes in de eieren. Maar ook lage dioxinegehaltes in de bodem kunnen effect hebben op de hoeveelheid dioxines in eieren. (Zie verder onder ’Hoe kan ik de hoeveelheid dioxines in mijn eieren beperken?’).

Kan ik dan niet beter bodemonderzoek laten doen?

Bodemonderzoek op dioxines geeft onvoldoende informatie, want ook bij betrekkelijk lage bodemgehaltes kunnen er dioxines in de eieren terechtkomen. Als u precies wilt weten hoeveel dioxines uw eieren bevatten, is het beter om de eieren te laten onderzoeken.

Kan ik de eieren van mijn kippen ook laten onderzoeken?

Als u precies wilt weten hoeveel dioxines de eieren van uw scharrelkippen bevatten, kunt u de eieren laten onderzoeken. Dit kunt u het beste laten doen door een gecertificeerd laboratorium. De adressen van dergelijke laboratoria staan op de volgende website: https://ikbei.nl/specialethemas/dioxine/ Een onderzoek kost ongeveer 150 à 500 euro, afhankelijk van het laboratorium en de gebruikte testmethode.

Hoe kan ik de hoeveelheid dioxines in mijn eieren beperken?

U kunt er als volgt voor zorgen dat uw kippen zo weinig mogelijk dioxines binnenkrijgen:
• Voer de kippen op of boven een schone verharde ondergrond, bij voorkeur vanuit een bak. Zorg voor voldoende voer.
• Zorg dat de kippen niet scharrelen op een bodem met bouwpuin, as of andere resten van vuur. Ook in houtvuur kunnen dioxines ontstaan, zeker als het hout behandeld of geverfd is.
• Beperk de scharreltijd tenzij de kippen scharrelen op een grasmat of in een bak met schone grond.
• Vervang de grond in de ren en rond het hok regelmatig door schone grond of zand.

Hoe zit het met scharreleieren of vrije-uitloop eieren?

Alle eieren die in winkels te koop zijn, worden regelmatig op dioxines en PCB’s gecontroleerd, zowel door de producenten als de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Uit deze controles blijkt dat deze eieren gehaltes dioxines en PCB’s bevatten die meestal veel lager zijn dan de Europese productnormen.