Hepatitis B kan worden overgedragen door seksueel contact. Het vaccinatieprogramma voor hepatitis B-risicogroepen richt zich op mannen die seks hebben met mannen (MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen)(mannen die seks hebben met mannen)) en sekswerkers. Het doel is om de overdracht van hepatitis B onder deze risicogroepen te verminderen door vaccinatie en door personen op te sporen die, zonder dat zij het zelf weten, chronische hepatitis B hebben.

Sekswerkers en MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen)

In Nederland komt hepatitis B relatief weinig voor. Onder MSM en sekswerkers komt het iets vaker voor. Dit heeft te maken met (seksueel) gedrag. Daarom is er sinds 2002 een landelijk vaccinatieprogramma voor hepatitis B-risicogroepen.

Gratis vaccinatie risicogroepen

Ben je sekswerker of MSM? Dan kun je je gratis laten vaccineren tegen hepatitis B. Je kunt online een afspraak maken via de websites van Man tot Man en Sekswerk.info. Of ga naar een GGD bij jou in de buurt. 

Meer informatie is te vinden op:

Rol RIVM, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en Soa Aids Nederland

Het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM coördineert het hepatitis B-vaccinatieprogramma voor risicogroepen. Het RIVM werkt hiervoor samen met GGD GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland, regionale GGD’en en Soa Aids Nederland:

  • GGD GHOR Nederland is een belangrijke partner in de uitvoering van de campagne. Zij behartigt de belangen van de GGD’en in het land en biedt expertise.
  • De GGD’en coördineren het vaccinatieprogramma op regionaal niveau en bieden de vaccinatie aan de doelgroep aan. 
  • Soa Aids Nederland (SANL Soa Aids Nederland (Soa Aids Nederland)) geeft (online) voorlichting en werkt aan het tegengaan van de verspreiding van hiv humaan immunodeficientievirus (humaan immunodeficientievirus) en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. SANL heeft programma’s voor het bereiken van sekswerkers en MSM. Daarnaast ondersteunen zij de GGD’en bij hun activiteiten.

Hepatitis B-registratiesysteem

Met het hepatitis B-registratiesysteem kunnen de betrokken organisaties de vaccinaties registreren, de voortgang monitoren, evalueren en rapporteren. Door het gebruik van een landelijke database zijn cliëntdossiers ook op andere locaties te raadplegen en aan te vullen. Bij technische problemen met registratie of bereikbaarheid van het systeem kunt u tijdens kantooruren bellen met de helpdesk via 088 689 8888, keuze 2. U kunt ook een mail sturen naar supportcenter@ssc-campus.nl, vermeld daarbij dat het om het HBV hepatitis B virus (hepatitis B virus)-registratiesysteem gaat.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen:
E-mail: hbvprogramma@rivm.nl
Telefoon: 088 689 7000