Het programma HBVhepatitis B virus-risicogroepen richt zich op mannen die seks hebben met mannen (MSMmannen die seks hebben met mannen) en sekswerkers. Het doel van het vaccinatieprogramma hepatitis B-risicogroepen is om de overdracht van hepatitis B onder risicogroepen te verminderen. Het tweede doel is het opsporen van personen met chronische hepatitis B.

Waarom dit programma?

In Nederland komt hepatitis B relatief weinig voor. Wel is gebleken dat het virus in bepaalde groepen van de bevolking vaker voorkomt dan gemiddeld en dat bepaalde groepen vanwege hun (seksuele) gedrag een groter risico lopen het virus op te lopen. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) gaf daarom in 2002 de opdracht te starten met een landelijke vaccinatiecampagne hepatitis B-risicogroepen.

Wie behoort tot de doelgroep en waar kun je je laten vaccineren tegen hepatitis B?

Als je onder een doelgroep valt, kom je in aanmerking voor een gratis vaccinatie. Je kunt online een gratis afspraak maken. Daarnaast is het mogelijk een afspraak te maken bij de GGD bij jou in de buurt. Op dit moment zijn de doelgroepen van het programma:

Samenwerkingspartners

Vanaf 1 januari 2009 is het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verantwoordelijk voor de coördinatie van het vaccinatieprogramma. Dit gebeurt in samenwerking met GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst GHORGeneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Nederland en Soa Aids Nederland. Meer informatie over deze organisaties staat op de pagina voor professionals. De GGD’en zijn regionaal coördinator van het vaccinatieprogramma en werken samen met uitgaansgelegenheden en maatschappelijke organisaties om de doelgroep te bereiken en vaccinatie aan te bieden.