Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. De overdracht kan plaatsvinden van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of contact met bloed.

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door een virus. Het hepatitis B-virus kan een ontsteking aan de lever veroorzaken. Bij een deel van de patiënten blijft de infectie bestaan en gaat deze over in een chronische infectie. Deze kan actief of inactief zijn.

video hepatitisB-still

Bekijk de video: Rijksvaccinatieprogramma Hepatitis B

Wat zijn symptomen van hepatitis B?

Acute hepatitis B

De verschijnselen van acute hepatitis B zijn moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk. De meeste mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.
Van alle volwassenen geneest 90 tot 95% volledig van acute hepatitis B. Deze mensen zijn vervolgens immuun voor een nieuwe besmetting met het hepatitis B-virus en ook niet meer besmettelijk voor anderen. Slechts bij hoge uitzondering geeft de ziekte in de acute fase aanleiding tot levensbedreigende complicaties.

Chronische hepatitis B

Bij 5 tot 10% van de mensen die besmet zijn geraakt, geneest hepatitis B niet vanzelf. Bij pasgeborenen en kleine kinderen is dit 90%. Er ontstaat dan een chronische infectie. Door een chronische actieve hepatitis B-infectie kan na 10-20 jaar verlittekening van de lever ontstaan, levercirrose en leverfibrose. Mensen met chronische actieve hepatitis B kunnen op den duur ook leverkanker krijgen, waardoor mensen kunnen overlijden.
Bij chronische inactieve hepatitis B blijft het virus, zonder klachten te veroorzaken, sluimerend aanwezig. Chronische inactieve hepatitis B heeft op de lange duur meestal weinig gevolgen. Het is wel mogelijk dat chronische hepatitis B in de loop van vele jaren de lever kan aantasten. Daarom is regelmatige controle noodzakelijk.

Besmetting en preventie van hepatitis B

Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Hepatitis B wordt overgedragen door onveilig seksueel contact, bloedcontact of bloedproducten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind. Een kleine hoeveelheid besmet bloed in een wondje is al voldoende om een infectie te veroorzaken. Het virus kan dus niet worden overgebracht door normaal sociaal contact, zoals handen geven en knuffelen, of uit iemands kopje drinken.
Bij acute hepatitis B is behandeling met medicijnen in de meeste gevallen niet nodig. Ook bij chronisch inactieve hepatitis B-infecties is behandeling niet nodig. Patiënten met chronische actieve hepatitis B kunnen met succes behandeld worden.

Vaccinatie

Het is mogelijk om te vaccineren tegen hepatitis B. Bepaalde risicogroepen wordt aangeraden om zich te laten vaccineren. Vanaf 2011 is de vaccinatie ook standaard opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Hoe vaak komt hepatitis B voor?

In Nederland dragen circa 40.000 mensen het hepatitis B-virus bij zich.

Figuur 1: Incidentie van acute hepatitis B per 100.000 inwoners voor mannen en vrouwen over de periode 1976-2020

Patiëntervaring hepatitis B

Bekijk de video:  Patiëntervaring hepatitis B