Wat is hiv (humaan immunodeficientievirus)?
Hiv (humaan immunodeficientievirus) is een virus dat het afweersysteem van de mens verzwakt. Een hiv-infectie is een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Als je een hiv-infectie hebt en daar niet voor wordt behandeld, kun je aids krijgen. Dan is je afweersysteem zo verzwakt door hiv dat je lichaam nauwelijks meer beschermd is tegen andere infecties.
Wat zijn klachten bij hiv?
Als je besmet raakt met hiv kun je milde klachten krijgen die lijken op griep: een algeheel ziektegevoel, hoofdpijn, koorts, spierpijn en opgezette lymfeklieren. Niet iedereen krijgt deze klachten. Daarna volgt een periode vrijwel zonder klachten. Deze periode kan jaren duren. Als je niet behandeld wordt tegen de hiv-infectie kun je uiteindelijk aids krijgen. Je afweersysteem is dan zo verzwakt door hiv dat je lichaam nauwelijks meer beschermd is tegen andere infecties.
Besmetting en preventie
Hiv wordt vooral overgedragen door onbeschermde seks. Het risico is hoger bij anale dan bij vaginale seks. Het virus zit in sperma, vaginale afscheiding, bloed en moedermelk. Het virus kan je lichaam binnendringen via de slijmvliezen van je vagina, penis, anus of mond of via een wondje op je huid. Je kunt ook een hiv-infectie krijgen via een bloedtransfusie of orgaantransplantatie. Zwangere vrouwen kunnen hiv overdragen op hun baby tijdens de zwangerschap of geboorte. Alle zwangere vrouwen in Nederland worden aan het begin van hun zwangerschap getest op hiv. Als een zwangere vrouw met hiv-infectie behandeld wordt, kan zij haar baby niet infecteren.
Je kunt jezelf beschermen tegen hiv door condooms te gebruiken tijdens seks. Als je risico loopt op hiv is het ook goed om je regelmatig te laten testen. Als je hiv hebt is het is het belangrijk dat ook je sekspartner(s) wordt/worden opgespoord, getest en behandeld als dat nodig is, om verdere besmettingen te voorkomen.
Er zijn nog geen medicijnen die een infectie met hiv kunnen genezen. Wel zijn er hiv-remmende medicijnen die het virus onderdrukken. Als je behandeld wordt met hiv-remmende medicijnen kun je de ziekte niet meer overdragen naar anderen (er is een klein risico bij borstvoeding, overleg hierover met de behandelaar). De hiv-remmende medicijnen kunnen ook aan mensen worden gegeven die nog geen hiv hebben, maar wel een hoog risico lopen om hiv te krijgen. Bijvoorbeeld aan mannen die seks hebben met mannen die seks hebben zonder condooms, of ook al eerder een soa hadden. De medicijnen kunnen een hiv-infectie dan voorkomen.
Hoe vaak komt het voor?
Hiv komt in Nederland vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM (mannen die seks hebben met mannen)). In 2023 werden bij de Centra Seksuele Gezondheid 141 nieuwe hiv-diagnoses gesteld, waarvan 87 procent bij MSM.
In 2023 zijn 987 nieuwe personen met hiv bij de behandelcentra en de stichting HIV (humaan immunodeficientievirus) Monitoring geregistreerd, iets minder dan in 2022 (997 personen). Op 31 december 2023 waren er in totaal 22.541 personen met hiv geregistreerd bij de behandelcentra.