Om te zorgen dat hoofdluis geen hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig te controleren op hoofdluis. Dan worden de luizen in een vroeg stadium ontdekt en is de behandeling eenvoudiger. Grijp dan ook meteen in als u hoofdluis ontdekt. De beste aanpak is twee weken lang elke dag uitgebreid de haren kammen met een fijntandige kam. In onze instructiefilm kunt u zien hoe u het beste kunt controleren en behandelen.

Controleren

Als u controleert op hoofdluis, kijk dan goed tussen de haren. Vooral in de haren achter de oren en in de nek. De hoofdluizen zijn zo groot als een sesamzaadje en bewegen. Ziet u doorzichtige of grijswitte puntjes die aan de haren kleven? Dat zijn de eitjes van de hoofdluis (neten).

Als u hoofdluis heeft ontdekt, controleer dan ook alle gezinsleden, en vertel directe contacten dat u of een van uw gezinsleden hoofdluis heeft. Denk hierbij aan school, kinderopvang, ouders van vrienden van de kinderen, sportclubs, opa's en oma's etc. Zij kunnen zich dan ook (laten) controleren op hoofdluis.

Behandelen

De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt. De eitjes zijn moeilijk te verwijderen, maar hoofdluizen blijven in de luizenkam achter. Als u twee weken elke dag kamt, kunt u alle hoofdluizen verwijderen.

Hoe kunt u kammen?

  • Maak het haar nat en verdeel eventueel crèmespoeling door het haar. Het kammen gaat makkelijker als u crèmespoeling gebruikt. Kam met een gewone kam of borstel eerst de klitten uit het haar.
  • Houd het hoofd voorover, boven een wasbak of een wit stuk papier. Kam het haar met een fijntandige kam (zoals een luizenkam) van achter naar voren, begin telkens dicht bij de hoofdhuid. De hoofdluizen zitten namelijk op de hoofdhuid. Zorg dat u elke haarpluk doorkamt.
  • Veeg de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier of papieren zakdoek. Gooi deze na afloop weg.
  • Neten kunt u verwijderen met de nagels. Eventueel kunt u de neten deppen met een doekje waar azijn op zit. Dan laten de neten makkelijker los.
  • Spoel de crèmespoeling uit het haar.
  • Maak de kam na gebruik goed schoon met water en zeep.

U kunt deze behandeling eventueel combineren met een antihoofdluismiddel. Ook dan is het belangrijk dat u twee weken lang elke dag het haar doorkamt. U kunt het beste een antihoofdluismiddel gebruiken waar dimeticon in zit. Hoofdluizen worden steeds vaker ongevoelig voor antihoofdluismiddelen met malathion of permitrine.

Hoofdluis controleren

Luizenpluizen doe je altijd met een fijntandige kam. Dat kan een metalen of een plastic kam zijn. Als die maar fijn is. Bij het luizenpluizen kun je het beste een vel wit papier gebruiken dan kun je goed zien of er luizen uit het haar komen. Kijk of er na elke gecontroleerde lok luizen of neten in de kam zitten en maak deze schoon. Kijk goed onder de pony, in de nek en achter de oren. Controleren op luizen kan in droog en in nat haar. Als je luis hebt gevonden, begin dan zo snel mogelijk met de behandeling, liefst nog dezelfde dag.

Hoofdluis behandelen

Behandelen is vrij simpel, gewoon kammen in droog of in nat haar. Gebruik ook bij het behandelen altijd een fijntandige kam. Houd het hoofd voorover boven een wit oppervlak. Kam nu heel systematisch van oor naar oor. Pak steeds een pluk haar en kijk er goed onder. Kam elke pluk helemaal uit. Vanaf de schedelhuid naar het einde van de lok. Je kunt tijdens het kammen ook crèmespoeling gebruiken, dit maakt het kammen makkelijker. Het is belangrijk om dit twee weken lang, iedere dag heel precies te doen. Alleen zo raak je weer helemaal vrij van luizen. Ook kun je de behandeling van neten en luizen uitbreiden met een antihoofdluismiddel. Kies voor een antihoofdluismiddel met dimeticon. Je koopt het, net als de fijntandige kam, bij de apotheek of drogist. Ook als je een antihoofdluismiddel gebruikt moet je twee weken lang elke dag blijven kammen. Het middel vervangt het kammen niet.