Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu houdt op verschillende manieren de verspreiding van infectieziekten in de gaten. Dat geldt ook voor het nieuwe coronavirus. Een van die manieren is door te kijken naar mensen met klachten die kunnen wijzen op een infectie. Dat doen we met Infectieradar. Een onderzoek waar iedereen in Nederland aan mee kan doen.

Infectieradar tijdelijk niet volledig beschikbaar

Het is op dit moment niet mogelijk om vragenlijsten in te vullen. Wel kunt u zich wel aanmelden voor Infectieradar. Lees meer op Updates infectieradar

Deelnemers geven één keer per week door of zij in de afgelopen week koorts of andere klachten hadden. Ook als mensen geen klachten hebben, geven ze dit door. Zo kunnen we signalen van toename of afname van infecties, waaronder besmettingen met COVID-19 eerder oppikken. Infectieradar is sinds 17 maart actief met 22.000 deelnemers. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu streeft naar in ieder geval 100.000 deelnemers. Op dit moment kunnen er maximaal 150.000 mensen mee doen. Als er meer mensen mee willen doen, dan wordt dit uitgebreid.

Meedoen?

Meld je hier aan voor Infectieradar

Resultaten Infectieradar

Kijk hier voor de resultaten van Infectieradar

Waarom Infectieradar?

We weten dat veel mensen met een besmetting met het nieuwe coronavirus milde of weinig klachten hebben en niet naar de huisarts gaan. Ook wordt niet iedereen getest. Zo is het lastig te volgen hoe het nieuwe coronavirus zich ontwikkelt in Nederland. Met hulp van mensen uit het hele land kan dat beter en kunnen we samen de vinger aan de pols houden. Juist nu er maatregelen versoepeld zijn is het belangrijk om ook naar klachten te kijken die niet bij de huisarts worden gemeld.

Hoe werkt de Infectieradar?

Mensen die zich als deelnemer aan Infectieradar hebben aangemeld geven één keer per week door aan Infectieradar of zij in de afgelopen week koorts of andere klachten hadden. Hiermee kan het RIVM volgen hoe gezondheidsklachten verspreid zijn in Nederland en hoe zich dat ontwikkelt in de tijd. Die gegevens kan het RIVM gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van het nieuwe coronavirus. In de toekomst kan het RIVM dat ook voor andere virussen en infectieziekten gebruiken.

Deelnemers ontvangen eerst een registratie met vragen over hun achtergrond. Over hun werk, leeftijd, en bestaande ziekten en aandoeningen. Daarna krijgen zij elke week een e-mail met de vraag of en zo ja, welke klachten zij in de afgelopen week hadden. Het gaat dan om klachten als een loopneus, hoesten, niezen en koorts. Ook als iemand geen klachten heeft is dit belangrijk om in te vullen. Als de deelnemer geen klachten heeft duurt het invullen ongeveer 30 seconden.  Bij klachten kost invullen van de vragenlijst ongeveer 3 tot 5 minuten tijd.

Veelgestelde vragen over infectieradar

Wie heeft Infectieradar opgezet?

Infectieradar is opgezet binnen het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in samenwerking met een bestaand Europees samenwerkingsverband tussen verschillende universiteiten en overheden. Het doel van deze samenwerking is om de symptomen van infecties, zoals het nieuwe coronavirus (COVID-19) en griep, bij mensen in Europa in kaart te brengen en te volgen. Deze gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar infecties en op dit moment naar het nieuwe coronavirus.

Voor wie is Infectieradar bedoeld?

Alle mensen die in Nederland wonen en internettoegang hebben kunnen deelnemen aan Infectieradar, vrijwillig en zolang zij dat willen.

Waarom zou ik deelnemen?

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de situatie op dit moment, is het belangrijk dat iedereen meedoet, ongeacht achtergrond of risicofactoren. Iemand die nooit ziek is, kan net zo goed ziek worden als iemand die vaak ziek is. Het kan ons ook helpen begrijpen waarom sommige mensen minder vaak een infectie krijgen.

Is Infectieradar hetzelfde als de COVID Radar van LUMCLeids Universitair Medisch Centrum?

Infectieradar en de COVID Radar lijken inderdaad op elkaar; allebei de onderzoeken monitoren het verloop van de corona-epidemie in Nederland op een soortgelijke manier. Met Infectieradar hopen we echter een nationaal surveillancesysteem op te zetten om klachten van infectieziekten te monitoren voor de lange termijn, dus ook voor de periode na COVID, en we doen dit in een internationale context. Het onderzoek sluit aan bij een bestaand Europees samenwerkingsverband tussen verschillende universiteiten en overheden. Het doel deze samenwerking is om symptomen van virusinfecties, zoals griep, bij mensen in de EUEuropean Union -lidstaten te volgen en in kaart te brengen. Dat maakt het naast nationale monitoring ook mogelijk om op Europees niveau gegevens met elkaar te kunnen vergelijken.

Ik ben geen Nederlander, maar woon in Nederland, kan ik deelnemen aan Infectieradar?

Jazeker! Infectieradar is geïnteresseerd in de situatie in Nederland. Alle mensen die in Nederland wonen kunnen daarom deelnemen ook als ze een andere nationaliteit hebben.

Ik ben een Nederlander, maar woon in het buitenland, kan ik meedoen?

Nee. Alleen mensen die in Nederland wonen, kunnen aan dit onderzoek deelnemen. Maar als je in Duitsland, Australië, Oostenrijk, Zwitserland, België, Frankrijk, Italië, Mexico, Portugal, het Verenigd Koninkrijk of Zweden woont, bestaan er in die landen vergelijkbare registraties.

Ik heb dit jaar de griepprik gehad. Kan ik dan meedoen?

Het onderzoek van Infectieradar is gericht op alle mensen. Het maakt niet uit of ze zijn gevaccineerd tegen griep of niet.

Hoeveel tijd kost het invullen van de vragenlijst op Infectieradar?

Het duurt ongeveer 5 minuten om te registreren en de eerste vragenlijst in te vullen. Elke week duurt het invullen van de wekelijkse vragenlijst vervolgens tussen de 30 seconden (als je geen klachten hebt),  en een paar minuten (als je klachten hebt of in die week hebt gehad).

Hoe lang loopt het onderzoek via Infectieradar?

Het onderzoek heeft geen einddatum, maar je kunt op elk moment stoppen met deelname door je uit te schrijven voor de wekelijkse vragenlijst. Je kunt je later opnieuw registreren als je van gedachten verandert en opnieuw mee wilt doen.

Kost deelname aan het onderzoek mij geld?

Nee, deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Wat gebeurt er nadat ik mij heb geregistreerd?

In de eerste vragenlijst wordt je gevraagd achtergrondvragen over je gezondheid en dagelijks leven in te vullen. Deze vragenlijst krijg je slechts één keer. Vervolgens ontvang je wekelijks een e-mail voor het invullen van een vragenlijst.

Welke vragen worden gesteld in de achtergrondvragenlijst?

Het doel van de achtergrondvragenlijst is om elke gebruiker een beetje beter te leren kennen. Voor de meeste vragen heb  je de optie om niet te antwoorden door het antwoord "Ik weet het niet" te kiezen. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten.

Welke vragen worden gesteld in de wekelijkse vragenlijst?

De wekelijkse vragenlijst vraagt naar de symptomen die je mogelijk hebt gehad sinds je laatste deelname (loopneus, hoest, koorts, enz.). Als je geen klachten hebt gehad, duurt het invullen slechts enkele seconden. Als je  wel klachten hebt of hebt gehad krijg je vragen over wanneer de symptomen begonnen, of je een arts zag en of je ziekteverlof had. Het invullen van de vragenlijst duurt dan een paar minuten.

Kan ik de vragenlijst voor iemand anders invullen, bijvoorbeeld mijn kind?

Ja. In Europese landen die infecties zoals griep volgen via internet, zijn de meeste deelnemers tussen de 20 en 65 jaar oud. Er is weinig bekend over de situatie van deze infecties bij kinderen. Daarom kun je de vragenlijsten invullen voor je kinderen.

Ik weet niet of ik altijd de wekelijkse vragenlijst kan invullen, kan ik dan wel meedoen?

Ja, je kunt gewoon meedoen. Je kunt de vragenlijsten invullen met de frequentie die het beste bij jou past. Hoe vaker je deelneemt, hoe interessanter de verzamelde gegevens. Maar zelfs iemand die slechts om de twee weken deelneemt is nuttig voor het onderzoek.

Ik heb deze week geen klachten  gehad, moet ik de wekelijkse vragenlijst invullen?

Ja, om een betrouwbaar beeld te krijgen van de situatie in Nederland, is het belangrijk om gegevens te hebben over zowel zieke als niet-zieke mensen. Als alleen mensen met klachten deelnemen, kunnen we de ontwikkeling van het nieuwe coronavirus niet goed inschatten. Daarom is de deelname van mensen die niet ziek zijn even belangrijk als de deelname van mensen met klachten. Als je niet ziek bent, kost het invullen van de vragenlijst je slechts enkele seconden.

Ik heb klachten, krijg ik een diagnose als ik de vragenlijst invul?

Nee, de vragenlijst zorgt ervoor dat je de klachten die je hebt kunt opsommen, maar dit is absoluut geen vervanging voor een bezoek aan uw huisarts die wel een diagnose kan stellen.

Ik heb een chronische ziekte, hierdoor heb ik vaak symptomen die ook in de wekelijkse vragenlijst staan, wat moet ik invullen?

Bepaalde ziekten leiden chronisch tot symptomen uit de wekelijkse vragenlijst: chronisch vermoeidheidssyndroom, reumatoïde artritis, enzovoort. Je hoeft deze symptomen niet elke keer aan te vinken, tenzij de symptomen zijn veranderd. Als je bijvoorbeeld reuma hebt, vink dan het vakje "Gewrichtspijn" alleen aan als deze klachten recent zijn verergerd of anders zijn dan gewoonlijk.

Het duurt ongeveer 5 minuten om te registreren en de eerste vragenlijst in te vullen. Elke week duurt het invullen van de wekelijkse vragenlijst vervolgens tussen de 30 seconden (als je geen symptomen hebt gehad) en 5 minuten (als je ziek bent geweest).