Risico's

Risico zwangere (zelf)

Een acute aanval van malaria (met name malaria tropica) vormt een ernstige bedreiging voor de zwangere. Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde kans op een ernstig beloop.

Risico voor het ongeboren kind

Een acute aanval van malaria (met name malaria tropica) vormt een ernstige bedreiging voor de ongeboren vrucht.

Risico pasgeborene

Malaria kan tijdens de geboorte worden overgedragen van moeder op kind.

Advies

Malaria kan tijdens de zwangerschap ernstiger verlopen en geeft verhoogde kans op een miskraam. Reizen naar gebieden waar malaria voorkomt is dus niet zonder risico. Het reizen naar gebieden waar multiresistente malaria voorkomt wordt afgeraden. Dit moet de zwangere bij voorkeur bespreken met het vaccinatiebureau vóór het boeken van de reis. Als een zwangere naar een malariagebied gaat, dienen zeer zorgvuldige antimuggenmaatregelen genomen te worden. Ook is het belangrijk zorgvuldig anti-malariapillen te slikken. Sommige anti-malariapillen mogen echter niet tijdens de zwangerschap worden genomen.

Naar de brochure over zwangerschap en infecties.

Reizen naar een malariagebied

Zwangeren moeten het belang van een reis naar een malaria-endemisch gebied goed afwegen tegen de risico’s. Een malaria-infectie in de zwangerschap (vooral malaria tropica) vormt een ernstige bedreiging voor moeder en ongeboren kind. Een reis naar een malariagebied kan daarom beter ontraden worden. In elk geval is tijdens de zwangerschap zorgvuldige advisering over chemoprofylaxe vereist. Omdat niet alle antimalariamiddelen in de zwangerschap mogen worden toegepast, kan in sommige gebieden geen optimale bescherming verkregen worden.