Risico's

Risico zwangere (zelf)

Een acute aanval van malaria (met name malaria tropica) vormt een ernstige bedreiging voor de zwangere. Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde kans op een ernstig beloop.

Risico voor het ongeboren kind

Een acute aanval van malaria (met name malaria tropica) vormt een ernstige bedreiging voor de ongeboren vrucht.

Risico pasgeborene

Malaria kan tijdens de geboorte worden overgedragen van moeder op kind.

  Advies

  Malaria kan tijdens de zwangerschap ernstiger verlopen en geeft verhoogde kans op een miskraam. Reizen naar gebieden waar malaria voorkomt is dus niet zonder risico. Het reizen naar gebieden waar multiresistente malaria voorkomt wordt afgeraden. Dit moet de zwangere bij voorkeur bespreken met het vaccinatiebureau vóór het boeken van de reis. Als een zwangere naar een malariagebied gaat, dienen zeer zorgvuldige antimuggenmaatregelen genomen te worden. Ook is het belangrijk zorgvuldig anti-malariapillen te slikken. Sommige anti-malariapillen mogen echter niet tijdens de zwangerschap worden genomen.

  Naar de brochure over zwangerschap en infecties.

  Professionals

  Reizen naar een malariagebied

  Zwangeren moeten het belang van een reis naar een malaria-endemisch gebied goed afwegen tegen de risico’s. Een malaria-infectie in de zwangerschap (vooral malaria tropica) vormt een ernstige bedreiging voor moeder en ongeboren kind. Een reis naar een malariagebied kan daarom beter ontraden worden. In elk geval is tijdens de zwangerschap zorgvuldige advisering over chemoprofylaxe vereist. Omdat niet alle antimalariamiddelen in de zwangerschap mogen worden toegepast, kan in sommige gebieden geen optimale bescherming verkregen worden. (Bron: LCRLandelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering)

  Malariaprofylaxe in de zwangerschap

  Chloroquine en proguanil kunnen gedurende de hele zwangerschap en in de conceptieperiode veilig worden toegepast. Mefloquine is geregistreerd voor gebruik tijdens de zwangerschap en kan binnen de indicaties tijdens de gehele zwangerschap veilig worden toegepast.

  Overige preventieve antimalariamiddelen zijn gecontra-indiceerd gedurende de gehele zwangerschap. Noodbehandeling wordt niet geadviseerd aan zwangeren. 

  Het gebruik van een geïmpregneerd muskietennet en (tot 30%) DEETdiethyltoluamide-houdende anti-muggenproducten worden sterk aangeraden. Zie de folder muggenwering op reis. (Bron: LCR)

  Diagnostiek bij een zwangere met klachten?

  Bij zwangeren wordt dezelfde diagnostiek ingezet als bij niet-zwangeren: na afname van bloed wordt in ieder geval een dikke druppel gemaakt om de parasieten aan te kunnen tonen. Als deze positief is, wordt met een bloeduitstrijkje de parasietensoort en de parasietendichtheid bepaald. 

  Een aantal andere technieken hebben hun beperkingen en worden soms gebruikt als aanvulling op de standaarddiagnostiek. (Bron: LCILandelijke coördinatie infectieziektebestrijding)

  Behandeling van malaria in de zwangerschap

  Zie de website van de SWAB voor actuele behandeladviezen van malaria: Malaria quartana (P. malariae) ,Malaria tertiana (P. vivax, P. ovale,  Malaria tropica (P. falciparum) en malaria door P. knowlesi