Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken. Van 2015 tot 2018 was er een stijging van het aantal mensen met meningokokkenziekte serogroep W. Daarom krijgen peuters en tieners een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y.

Meningokokkenprik voor peuters

Als kinderen 14 maanden zijn, krijgen zij een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Dat gebeurt sinds 2018. Voorheen kregen kinderen alleen een vaccinatie tegen meningokokken-C. 

Meningokokkenprik voor jongeren

Meningokokken W is ook gevaarlijk voor oudere kinderen. Daarom krijgen 14-jarigen sinds 2020 een prik tegen meningokokkenziekte aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Om de ziekte een halt toe te roepen, zijn in 2018 en 2019 alle jongeren geboren tussen 2001 en 2005 uitgenodigd voor een vaccinatie. 

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma vindt u informatie over de ziekte veroorzaakt door meningkokokken en vaccinatie tegen meningokokken- ACWY. Er is ook een speciale pagina voor professionals en een factsheet.

Meningokokkenprik voor andere leeftijden

Kinderen van 14 maanden en jongeren van 14 jaar krijgen de vaccinatie tegen meningokokken-ACWY gratis aangeboden door het Rijksvaccinatieprogramma. 
Voor andere mensen is het vaccin alleen op recept en tegen betaling verkrijgbaar. Dit kan via een (huis)arts of (reizigers)vaccinatiecentrum. Overleg met je (huis)arts, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) (reizigers)vaccinatiecentrum of vaccinatie op dit moment nodig en mogelijk is.

Link naar RVP

Meer informatie over de vaccinatie vind je op de site van Rijksvaccinatieprogramma