Het ‘Middle East Respiratory Syndrome-virus’ (MERSMiddle East Respiratory Syndrome-CoVcoronavirus) is een coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt. Het virus kan ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst is opgedoken en waar de meeste gevallen vandaan komen, het Midden-Oosten. Het MERS-virus is niet hetzelfde als het nieuwe coronavirus.

Vragen en antwoorden nieuw coronavirus

Klik op deze link om naar de vragen en antwoorden te gaan over het nieuwe coronavirus.

Het MERSMiddle East Respiratory Syndrome-virus veroorzaakte vanaf 2012 een uitbraak in verschillende landen in het Midden-Oosten en in Zuid-Korea. Het virus circuleert nog steeds in het Midden-Oosten. Sinds de ontdekking van het virus zijn er wereldwijd 1800 patiënten (september 2016) met een bevestigde infectie met MERS-virus gemeld bij de World Health Organization (WHO). Hiervan zijn 640 personen overleden. In Nederland zijn in mei 2014 twee reizigers teruggekeerd uit Saoedi-Arabië met het MERS-virus.

Het MERS-virus wordt soms vergeleken met het SARSsevere acute respiratory syndrome-virus. Het SARS-virus is ook een coronavirus. MERS-CoVcoronavirus en het SARS-virus zijn echter verschillende typen coronavirussen, met andere eigenschappen.

Wat zijn symptomen van MERS?

Veel coronavirussen kunnen luchtweginfecties veroorzaken bij mensen en dieren. Meestal gaat het daarbij om verkoudheidsklachten. Het MERS-virus is een bijzonder type coronavirus dat een ernstiger ziektebeeld kan geven, met zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDSAcute respiratory distress syndrome) genoemd. De patiënten hebben last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Vanwege de ernstige klachten worden deze mensen opgenomen in een ziekenhuis. Sommige patiënten hebben diarree. Bij gezonde en jongere mensen leidt de ziekte tot een minder ernstig ziektebeeld.

Hoe worden mensen besmet?

Hoe een patiënt het virus precies oploopt, is nog niet helemaal duidelijk. Hiernaar wordt veel onderzoek verricht. Het virus wordt ook gevonden bij dromedarissen in het Midden-Oosten. Men vermoedt dat het virus door deze dieren op mensen wordt overgedragen. Overdracht van mens op mens vindt zelden plaats. Het grootste risico hierop is binnen het ziekenhuis. Het MERS-virus wordt voornamelijk van mens op mens overgedragen door hoesten en niezen van een besmette patiënt. Via kleine druppeltjes komt het virus dan bij een ander persoon terecht. Vooral mensen met een slechte gezondheid en daardoor verminderde weerstand worden sneller ziek dan een gezond persoon.

Reizigers naar het Midden-Oosten

Het risico voor een reiziger om besmet te raken is klein. Er is geen negatief reisadvies voor het Midden-Oosten. Wel worden mensen met een zwakkere gezondheid of met een chronische ziekte (diabetes, chronische longaandoeningen, nierziekten, immuunstoornissen) geadviseerd met de behandelend (huis)arts te overleggen of het maken van een reis naar Mekka op dit moment wel verstandig is. Daarnaast adviseert Saoedi-Arabië ook zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 12 jaar en ouderen boven 65 jaar de reis uit te stellen.

Reizigers dienen hygiënemaatregelen in acht te nemen en contact met zieke mensen, dieren (met name dromedarissen) en dierlijke afvalproducten te vermijden. Het eten of drinken van rauwe dierlijke producten (onder andere dromedarismelk) wordt afgeraden. Reizigers naar het Midden Oosten, die tijdens de reis of binnen twee weken na terugkeer gaan hoesten, kortademig worden en koorts of diarree krijgen worden geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.

"De gebruikelijke reis- en hygiëneadviezen voor het Midden-Oosten kun je vinden op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)."

Meldingsplicht

De overheid wil eventuele patiënten met het MERS-virus in Nederland zo snel mogelijk opsporen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom is het MERS-virus opgenomen als meldingsplichtige ziekte binnen groep A voor behandelaren in het ziekenhuis. Dit betekent dat een specialist in het ziekenhuis verplicht is om een patiënt die wordt verdacht van een besmetting met het MERS-virus direct bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst te melden.