Ieder jaar gaan in de zomer duizenden moslims uit Nederland naar Mekka voor de Hadj. Sinds september 2012 is er in het Midden-Oosten een uitbraak gaande van een nieuw type coronavirus: het 'Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus' ofwel MERS-CoV. Daarom hier de belangrijkste informatie op een rij.

MERS Middle East Respiratory Syndrome (Middle East Respiratory Syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus) kan, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen, ernstige luchtwegklachten veroorzaken, zoals ernstige longontsteking. Ook kunnen diarreeklachten voorkomen.

Daarom wordt mensen met een zwakkere gezondheid of met een chronische ziekte (diabetes, chronische longaandoeningen, nierziekten, immuunstoornissen) geadviseerd met de behandelend (huis)arts te overleggen of het maken van een reis naar Mekka op dit moment wel verstandig is.

Maatregelen die u kunt nemen om de kans op besmetting met MERS-CoV te verkleinen, kunt u vinden in de Reizigersfolder ‘ Reizigers naar Mekka’  op de website van het LCR.

Na terugkomst: met klachten naar de huisarts

Reizigers naar het Midden-Oosten, die tijdens de reis of binnen twee weken na terugkeer gaan hoesten, kortademig worden en koorts of diarree krijgen, worden geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. Het is belangrijk aan te geven dat u recent uit het Midden-Oosten bent teruggekeerd.

Verspreiding MERS-CoV

MERS-CoV komt voor bij dromedarissen. In de praktijk blijken patiënten veelal contact te hebben gehad met dromedarissen. Daarnaast vindt verspreiding van het virus plaats in ziekenhuizen in Soedi-Arabië. Overdracht van mens op mens buiten het ziekenhuis vindt zelden plaats. Verder onderzoek hiernaar loopt nog.