32. Verhalen over hoe ouderen zichzelf voorbereiden op de woonsituatie als ze afhankelijker worden

Wim, Linda

Bron: Mijnkwaliteitvanleven.nl

Beschrijving

Ouderen gaan anders om om zichzelf voor te bereiden op hun woonsituatie als ze afhankelijker worden. Een deel van de ouderen zorgt voor woningaanpassingen of verhuist naar een meer geschikte woning, of wil dit gaan doen. Een ander deel van de ouderen wil zich (nog) niet voorbereiden of vindt het moeilijk om zich voor te bereiden op de woon situatie als ze afhankelijker worden. Het landelijk initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl verzamelt verhalen en ervaringen van mensen met een chronische aandoening of beperking, ouderen en mantelzorgers over hun dagelijks leven. Wim vertelt over de reden van de aanstaande verhuizing:

“Van een grote hoekwoning in Zeist verhuizen we voor de zevende keer sinds ons huwelijk. Van Zeist naar Arnhem, een stad waar we veertig jaar geleden ook gewoond hebben. Onze oudste dochter woont daar met haar gezin en zij vindt het maar wat fijn haar ouder wordende ouders in haar buurt te hebben. We komen in de loop van april wonen op de zevende etage van een flat aan het Oremusplein. "Oremus", is "laat ons bidden". Dat spreekt ons wel aan. Ons huis in Zeist staat vol met verhuisdozen die straks weer uitgepakt moeten worden. De vijftiende komt de verhuiswagen voor. Nog één keer verhuizen? Gaan we een laatste levensfase in? Onze harten zijn vol van verwachting. Blijde verwachting.”

De Eindhovense wijk Prinsejagt 3 is de eerste ZorgSamenbuurt van Nederland: een wijk waarin mensen prettig oud kunnen worden, dankzij een netwerk van buurtbewoners die elkaar ondersteunen. De ouderen uit deze wijk hebben een eigen buurthuiskamer gerealiseerd, voor koffieochtenden en gezamenlijke activiteiten. De ZorgSamenbuurt is een initiatief van buurtbewoonsters Kitty Hesen en José Bieldermans. Ouderen in de wijk vertelden hen dat ze zo lang mogelijk thuis wilden blijven wonen, maar dat ze niet wisten of de wijk hiervoor geschikt was. Tijdens een aantal startavonden voor 60+-ers werd duidelijk dat oudere bewoners vooral behoefte hadden aan ontmoetingsmomenten en gezamenlijke activiteiten. Op woensdagochtend vinden er ActiefBeweeglessen plaats, onder begeleiding van buurtbewoonster en oefentherapeute Linda:

“Ouderen vinden het soms lastig om uit zichzelf in beweging te komen. Regelmatig zeggen ze: ‘met een hond zou ik wel gaan wandelen, maar in mijn eentje begin ik er niet aan’. Ik wil mensen laten ervaren dat ze op een hele eenvoudige manier kunnen bewegen, ook in hun eigen omgeving. Daarom heb ik bewust gekozen voor een wandeling door de wijk, met oefeningen in het aangrenzende park. We eindigen met koffie en thee bij de buurthuiskamer. Ik probeer hiermee de zelfredzaamheid van ouderen te bevorderen en eraan bij te dragen dat ze langer zelfstandig kunnen wonen.”

Aansluiting Programma Langer Thuis

Deze indicator is illustratief voor het belang van actielijn 3: Wonen.

Referenties

Mijnkwaliteitvanleven.nl. Hoe vaak nog verhuizen? 16-4-2019 (bewerkt).

Mijnkwaliteitvanleven.nl. Samen actief in eigen wijk. 22-6-2018 (bewerkt).