26. Verhalen en ervaringen van mantelzorgers in het veld over overbelasting

Caroline

Bron: Mijnkwaliteitvanleven.nl

Beschrijving

Een deel van de mantelzorgers geeft aan dat zij zich ernstig belast voelen door de zorgtaken die zij uitvoeren. Het landelijk initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl verzamelt verhalen en ervaringen van mensen met een chronische aandoening of beperking,ouderen en mantelzorgers over hun dagelijks leven. Het verhaal van Caroline vertelt hoe zij de mantelzorg voor haar ouders ervaarde: 

De (red.: mantel) zorg bouwde gedurende de jaren langzaam op. Het startte tien jaar geleden met mee gaan met een ziekenhuisbezoekje en helpen met dingen die ze ingewikkeld vonden, zoals de mobiel en de computer. Het werd steeds meer. Toen het te veel werd, ging mijn zus helpen met de administratie en later ging ze ook mee met ziekenhuisbezoeken. (…) Het gebeurde meerdere malen dat ze (red.: haar moeder) haar pijnstillers niet innam. De thuiszorg moest dat controleren maar dat deden ze niet altijd, dus ik liep continu alles na. (…) De afspraak was dat ’s morgens mijn zus haar zou bellen, ik in de middag en ’s avonds had ze contact met de thuiszorg. Dat vond ze niks. Ze bleef bellen als zij er zin in had, ook ‘s nachts. Ik nam overdag niet altijd meer op, maar zat wel met een knoop in mijn buik. De opvolging van het alarm gaf ook stress. Haar huisarts en de apotheek gebruikten mij als intermediair, ook al zeiden ze dat ik overbelast was. (…) 

Toen mijn vader nog thuis woonde kwam thuiszorg ondersteunen. Dit contact liep niet altijd soepel. Ze overlegden niet met elkaar en passeerden mij regelmatig, wat me extra werk opleverde. Mijn vader kreeg een longontsteking en kon niet meer thuis verzorgd worden. In het verpleegtehuis was er veel administratief computerwerk. Alles werd geregistreerd door één medewerker, die voor negen mensen zorgde. Ze deden hun best, maar het was lastig goede zorg te leveren. We moesten continu de arts en verplegers scherp houden. 

De keuzes van mijn ouders hadden tot gevolg dat ik, in overleg met mijn zus, alles op moest lossen. Mijn werk, mijn gezin en het huishouden waren er ook. Het was een zware tijd. Ik ging slechter slapen vanwege de stress. Haar huisarts steunde me. Zij zei dat ik niet meer moest doen, omdat ik er anders aan onderdoor zou gaan. (…) Het is belangrijk om te blijven doen wat je leuk vindt. Iets wat energie geeft in een andere context!"

Aansluiting Programma Langer Thuis

Deze indicator is illustratief voor het belang van actielijn 2: Mantelzorgers en vrijwilligers in zorg & welzijn.

Referenties

Mijnkwaliteitvanleven.nl. Caroline – Langzaamaan gaan de rollen omdraaien. 21-2-2021
(bewerkt).