Titaniumdioxide, ook wel titaandioxide genoemd, kan in zonnebrandproducten zitten als uv ultraviolet (ultraviolet)-filter. Dit is dan vooral in de nanovorm. Dit leidt tot een hogere bescherming. Het maakt de crème ook doorzichtig. De crème laat geen witte waas achter op de huid.

Titaandioxide kan ook als witte kleurstof in producten zitten. Bijvoorbeeld in tandpasta, of in speelgoed zoals (vinger)verf en kleurpotloden. Het gaat hier vaak over titaandioxidedeeltjes van 200-300 nanometer. Maar een aantal deeltjes kan ook kleiner zijn dan 100 nanometer en dus in nanovorm voorkomen.

In 2021 beoordeelde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA Europese Voedselveiligheidsautoriteit (Europese Voedselveiligheidsautoriteit)) het gebruik van titaandioxide in voedsel. EFSA stelt vast dat niet zeker is dat gebruik van titaandioxide als kleurstof in voedsel veilig is. Daarom gaat het Comité voor Consumentenveiligheid van de Europese Commissie (WCCV Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid van de Europese Commissie (Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid van de Europese Commissie)) beoordelen of titaandioxide als witte kleurstof veilig is in cosmetica. Het WCCV zal zijn conclusies over titaandioxide in haarspray en poeder (SCCS/1617/20) uit 2020 opnieuw beoordelen. Ook zal het WCCV gaan kijken naar de veiligheid van titaandioxide in tandpasta. Tandpasta slik je ook in, net als voeding.

Daarnaast zijn er vraagtekens bij de veiligheid van het gebruik van titaandioxide in speelgoed. Op dit moment onderzoekt het Wetenschappelijk Comité voor Gezondheids-, Milieu- en Nieuwe risico’s van de Europese Commissie (WCGMN Wetenschappelijk Comité voor Gezondheids-, Milieu- en Nieuwe risico’s van de Europese commissie (Wetenschappelijk Comité voor Gezondheids-, Milieu- en Nieuwe risico’s van de Europese commissie)) dit gebruik. Het WCGMN kijkt vooral naar het inademen van poeder met titaandioxide. Bijvoorbeeld door het gebruik van schoolkrijt en stoepkrijt. Daarnaast kijkt het comité naar situaties waarin kinderen titaandioxide in de mond krijgen. Bijvoorbeeld als ze klei of vingerverf met titaandioxide in de mond stoppen, of op witte kleurpotloden kauwen.Wanneer het WCGMN of het WCCV het gebruik van titaandioxide niet veilig vindt in respectievelijk speelgoed of cosmetica, dat kan dat grote gevolgen hebben voor de industrie. Deze kleurstof wordt heel vaak gebruikt. Zij zullen dan op zoek moeten naar alternatieven.