Zestien Europese kennisinstituten lanceren op 13 september websites die het publiek informatie geven over toevoegingen (additieven) die de tabaksindustrie gebruikt bij de productie van sigaretten. Het RIVM en het Duitse onderzoekscentrum naar kanker (DKFZ German Cancer Research Center (German Cancer Research Center)) hebben het initiatief genomen voor dit project. De bedoeling hiervan is dat Europese burgers objectieve informatie krijgen over additieven, zoals hun functie en effecten op de gezondheid. Het RIVM publiceert de informatie op tabakinfo.nl. Eind dit jaar kan de consument hier ook opzoeken welke additieven er aan een bepaald merk worden toegevoegd.

De websites van de zestien Europese instituten geven informatie over veertien additieven die tabaksfabrikanten toevoegen aan sigaretten, zoals glycerine, suikers, cellulose, drop, cacao, menthol en vanille. Veel additieven maken de sigaret aantrekkelijker, bijvoorbeeld omdat ze de scherpe smaak van sigarettenrook maskeren. Omdat de sigaret aantrekkelijker wordt voor starters en mensen meer gaan roken, hebben de toegevoegde stoffen negatieve gevolgen voor de volksgezondheid. Roken heeft namelijk een grote invloed op het ontstaan van longkanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. In Europa overlijden ieder jaar bijna 700.000 mensen aan de gevolgen van roken.

De samenwerkende instituten

RIVM (Nederland), Duitsland, Belgiƫ, Bulgarije, Polen, Roemeniƫ, Estland, Malta, Oostenrijk, Denemarken, Engeland, Noorwegen, Frankrijk, Finland, Turkije en Zwitserland.