Het RIVM publiceert de nieuwe online editie van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). Hierin staat informatie over de samenstelling van ruim 2200 voedingsmiddelen. Van meer dan 130 voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen) zijn gegevens in te zien. Ook het uiterlijk van de website NEVO-online is in een nieuw jasje gestoken.

Deze nieuwe editie van NEVO-online telt 128 nieuwe voedingsmiddelen vergeleken met 2019. De keuze hiervoor is voor een groot deel gebaseerd op de Voedselconsumptiepeiling. Die laat zien welke voedingsmiddelen belangrijk zijn in het Nederlandse voedingspatroon. NEVO-online is een belangrijke bron voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of -onderzoek. 

Vernieuwde NEVO-online website

Er zijn nu meer mogelijkheden om de informatie naar eigen wens te selecteren. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen vet en koolhydraten van de geselecteerde voedingsmiddelen te zien, of om de focus juist te leggen op bepaalde vitamines. Informatie over de samenstelling van recepten wordt nu getoond bij de voedingsmiddelen waarop dit van toepassing is.

Wijzigingen in NEVO-online

Alle producten in de voedingsmiddelengroep Melk en melkproducten zijn up-to-date gemaakt. Van 25 zuiveltoetjes, zoals vla, pudding, yoghurt en kwark en van ijs is de samenstelling in een laboratorium geanalyseerd. Van de overige melkproducten en diverse andere voedingsmiddelen is de voedingswaarde geactualiseerd met informatie uit literatuur en van etiketten. Ook zijn de natriumgehaltes in brood aangepast op basis van nieuwe analysegegevens.

Download NEVO-online

Het is mogelijk om de dataset van NEVO-online te downloaden. Deze bevat, naast voedingsstoffengehaltes, ook bronvermeldingen en informatie over de beschikbare recepten. 

Achtergrondinformatie over NEVO-online is te vinden op de RIVM-webpagina zoals een lijst met nieuw toegevoegde voedingsmiddelen, verwijderde voedingsmiddelen en de definities van de voedingsstoffen. 

De nieuwe mogelijkheden en functionaliteiten van NEVO-online worden toegelicht in dit instructiefilmpje op de website