Het RIVM beheert het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO). Dit bestand bevat informatie over de samenstelling van voedingsmiddelen. Het gaat hierbij om energie en voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen. 

In NEVO staan voedingsmiddelen die in Nederland regelmatig gebruikt worden. Daarnaast zijn er producten die belangrijk zijn voor bepaalde groepen in de bevolking. NEVO is een belangrijke bron voor iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting of -onderzoek. 
U kunt de gegevens bekijken in de digitale voedingsmiddelentabel, die op een aparte website staat: NEVO-online
Op de pagina’s in dit onderwerp van de RIVM-website kunt u zien hoe u met NEVO-online werkt. Ook leest u waar u op kunt letten als u deze tabel gebruikt. Daarnaast staat er in dit onderwerp achtergrondinformatie over het Nederlands voedingsstoffenbestand.

NEVO online versie 2023/8.0

Hierin staat informatie over de samenstelling van ruim 2300 voedingsmiddelen. Van meer dan 130 voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen) zijn gegevens in te zien.

In deze editie van NEVO-online is de voedingsmiddelengroep “Vleesvervangers en zuivelvervangers” geactualiseerd. Van 33 voedingsmiddelen uit deze groep is de samenstelling in een laboratorium geanalyseerd. De overige producten in deze groep zijn bijgewerkt met informatie uit literatuur en van etiketten. Aan andere voedingsmiddelengroepen in NEVO-online zijn ruim 100 nieuwe voedingsmiddelen toegevoegd, voor een groot deel op basis van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) die laat zien welke voedingsmiddelen belangrijk zijn in het Nederlandse voedingspatroon.

Naamwijzigingen brood
De namen van brood(producten) zijn aangepast aan het gewijzigde Warenwetbesluit Meel en brood. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om broden aan te duiden volgens deze wetgeving. De namen starten nu met de belangrijkste graansoort en bevatten de vermelding wit, bruin of volkoren. Zo is de oude naam ‘Brood krenten-,’ veranderd in Tarwekrentenbrood wit. Gebruikers van NEVO-online kunnen nog wel zoeken op de ‘oude’ broodnamen.

Niacine-equivalenten, tryptofaan en vitamine D2 
NEVO-online bevat nu ook gehaltes van 3 nieuwe voedingstoffen: niacine-equivalenten, tryptofaan en vitamine D2 (ergocalciferol). Het lichaam kan zelf niacine (vitamine B3) aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Niacine-equivalenten (niacine + tryptofaan/60) zijn berekend als er zowel een niacine-gehalte als een tryptofaan-gehalte aanwezig is. Door het opnemen van vitamine D2 zijn nu alle onderdelen van vitamine D beschikbaar.