Wie kwik morst in huis, kan gezondheidsschade oplopen door het inademen van kwikdamp. Dit gebeurt vooral wanneer het kwik niet op de juiste manier wordt opgeruimd en lang blijft uitdampen. Daarom besteden het RIVM, GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Nederland en GGD’en gezamenlijk aandacht aan dit probleem en hebben op hun websites instructies geplaatst voor het veilig opruimen van kwik.
GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-en eerste aanspreekpunt
De informatie over kwik op de website van het RIVM is ondersteunend aan het werk van de GGD-en. GGD-en zijn het eerste aanspreekpunt voor mensen die hulp of advies nodig hebben bij het opruimen van kwik.
Fijne druppeltjes en poeder
Er kunnen fijne druppeltjes kwik in een woning terechtkomen wanneer een kwikthermometer, -barometer of –bloeddrukmeter breekt. Bij het breken van een spaarlamp of tl-lamp komt kwik in poedervorm vrij. De druppeltjes en het poeder hechten gemakkelijk aan textiel, schoenen, enz. en kunnen zich overal verspreiden.
Professioneel bedrijf
De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Bij breuk van een product met veel kwik, zoals een barometer of een bloeddrukmeter, is het raadzaam om het opruimen niet zelf uit te voeren maar dit door een professioneel bedrijf te laten doen.
Wanneer er een kwikthermometer, spaarlamp of fluorescentielamp breekt, kunnen mensen deze zelf opruimen met behulp van één van de opruiminstructies van het RIVM.
In alle gevallen is het raadzaam om, voorafgaande aan het
opruimen, contact op te nemen met uw regionale GGD.