De producent van het DKTP difterie kinkhoest tetanus polio (difterie kinkhoest tetanus polio)-vaccin, GSK GlaxoSmithKline (GlaxoSmithKline), heeft vandaag toestemming gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ Inspectie voor de Gezondheidszorg (Inspectie voor de Gezondheidszorg)) om de resterende doses van het vaccin Infanrix-IPV geinactiveerd polio vaccin (geinactiveerd polio vaccin) terug te halen. Het RIVM heeft gisteren het gebruik van de ongeveer 20.000 resterende doses met partijnummer AC20B199AA al stopgezet en gaat nu de terughaalactie uitvoeren.

Tijdens een interne kwaliteitscontrole van GSK GlaxoSmithKline (GlaxoSmithKline) is gebleken dat de productieruimte waarin het vaccin gemaakt werd, niet volledig steriel was. In die ruimte hebben deelproducten gestaan die zijn gebruikt bij de productie van deze partij vaccin. De partij voldoet daarmee niet meer aan nieuwe, strengere kwaliteitseisen die GSK sinds kort hanteert. De steriliteitstest van het vaccin zelf voldoet wel aan alle eisen die vooraf werden gesteld. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het vaccin problemen veroorzaakt voor de gezondheid van al gevaccineerde kinderen. Vaccin uit deze partij is de afgelopen maanden zo’n 50.000 keer zonder problemen toegediend. De producent wil echter ook elk theoretisch risico uitsluiten.

Infanrix-IPV geinactiveerd polio vaccin (geinactiveerd polio vaccin) wordt gebruikt in het Rijksvaccinatieprogramma. Het beschermt tegen DKTP difterie kinkhoest tetanus polio (difterie kinkhoest tetanus polio): difterie, kinkhoest, tetanus en polio en wordt gegeven aan kinderen rond de leeftijd van vier jaar. Voor de vaccinatie van deze kinderen die nu het consultatiebureau bezoeken, is vaccin uit een andere partij beschikbaar. Misschien is er, in een enkel geval, nog geen ander vaccin aanwezig. Dan maakt het consultatiebureau een nieuwe afspraak. Op woensdagavond zijn alle consultatiebureaus weer bevoorraad.