Verpleegster schijnt met nachtlampje in ziekenhuiskamer

‘Probeer je normale slaaptijden en je voedingspatroon zoveel mogelijk aan te houden.’ ‘Gebruik geen medicatie om tijdens de nachtdienst alert te blijven.’ ‘Faciliteer ruimten en mogelijkheden voor een powernap.’ Deze en veel meer tips staan in de nieuwe folder ‘Suggesties bij werken in de nacht voor werknemers en werkgevers’, samengesteld door het RIVM. 

Mensen die ’s nachts werken, hebben een ander dag-nachtritme. Zij zijn actief als het volgens hun bioritme tijd is om te slapen. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Volgens een eerder verschenen advies van de Gezondheidsraad leidt nachtwerk bijvoorbeeld tot een groter risico op slaapproblemen. Na een langere periode ontstaat een grotere kans op diabetes mellitus (type 2), en hart- en vaatziekten.

Experts geraadpleegd

Er gaan veel suggesties en adviezen rond om nachtwerk goed en gezond te doen, maar ze zijn lang niet allemaal wetenschappelijk bewezen. Voor verreweg de meeste suggesties is meer onderzoek nodig om vast te stellen of ze echt gezondheidsproblemen voorkomen, dan wel minder ernstig maken. Het duurt lang om dat te kunnen bewijzen.
Ondertussen vindt er wel nachtwerk plaats. Het RIVM heeft verschillende suggesties gebundeld en voorgelegd aan experts. De suggesties waarvan de meeste experts een positief effect verwachten staan in deze folder.