Vanaf nu 3 maanden tussen laatste vaccinatie en booster corona

De corona boostercampagne wordt versneld. Een van de gevolgen is dat de periode tussen de laatste vaccinatie en de booster is verkort. Zestigplussers kunnen vanaf vandaag een afspraak maken als de laatste vaccinatie tenminste 3 maanden geleden was. Dat kan alleen online. Bellen is nu, vanwege de drukte, niet mogelijk.

Omikron

Nederland hield tot voor kort nog 6 maanden aan na de laatste vaccinatie. Vanwege de snelle verspreiding van de Omikron-variant wordt dit interval nu ingekort naar 3 maanden. In het belang van de volksgezondheid krijgen hierdoor snel meer mensen een betere bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA European Medicines Agency (European Medicines Agency) gaf eerder dit jaar groen licht voor een boostervaccinatie 3 maanden na de laatste basisvaccinatie.

Ook 3 maanden na positieve test

Wie na de laatste vaccinatie positief getest is op corona moet ook 3 maanden wachten met het plannen van een afspraak. Ook dit was voorheen 6 maanden.

Hulp bij afspraak online

Mensen die hulp nodig hebben bij het online inplannen van de afspraak kunnen gebruik maken van de uitlegfilm. Ook zijn er stap-voor-stap handleidingen. Deze middelen zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Ook kan men terecht bij de bibliotheek.

Voorkom overbelasting callcenter GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) 

De GGD roept op om de afspraken online in te plannen om overbelasting van het callcenter te voorkomen. Ook partnerprikken worden niet meer ingepland. Door de honderdduizenden oproepen per dag staat het callcenter onder extreme druk en kan het geen extra telefoontjes meer aannemen. Daarbij moeten worden voorkomen dat het landelijke telefoonnetwerk in de problemen komt.