De meeste Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf. Ook eten ze veel producten die buiten de Schijf van Vijf vallen.
Minder radioactief afval van ziekenhuizen bij langere opslag Uit RIVM-onderzoek blijkt dat ziekenhuizen minder radioactief afval hoeven af te voeren naar de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (COVRA) als de maximale opslagtermijn wordt verlengd.
Voordelen radiologische technieken bij nader onderzoek doodsoorzaak Uit een verkennend onderzoek van het RIVM blijkt dat zogenoemde klinische postmortem radiologie nog niet op structurele basis wordt toegepast in Nederlandse ziekenhuizen.
Inventarisatie van het gebruik van Diagnostische Referentieniveaus voor röntgenonderzoeken in Nederland Om ziekten op te sporen kan röntgenstraling worden gebruikt. Daarbij is het zaak om ernaar te streven om een goed beeld te maken met zo weinig mogelijk straling.
Gevolgen tekort vitamine A lijken beperkt Bijna de helft van de jongens en meisjes van 14 tot 17 jaar krijgt te weinig vitamine A binnen. Dat blijkt uit de laatste Voedselconsumptiepeiling van het RIVM.
Nieuwe ontwikkelingen in de productie van medische radionucliden Er is aanvullende informatie op het nieuwsbericht van 5 juli 2019 en het bijbehorende rapport over de productie van medische radionucliden.
Invriezen filet americain leidt tot daling ziektelast, zorgkosten en kosten voor speciaal onderwijs Wanneer het in ons land populaire broodbeleg filet americain minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden wordt ingevroren, dan wordt een Toxoplasma infectie voorkomen.
Nucleair-geneeskundige therapieën en de naaste omgeving van de patiënt Radioactief materiaal wordt jaarlijks bij 3000 patiënten toegediend voor de behandeling van verschillende vormen van kanker.
Eetpatroon in Nederland iets gezonder De afgelopen jaren is een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien. Zo zijn Nederlanders meer fruit gaan eten en lijkt het ook met groente de goede kant op te gaan.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.