Meer ongezond gedrag bij jongeren, gezondheid blijft kwetsbaar Minder jongeren tussen 12-16 jaar zijn positief over hun eigen gezondheid dan voorgaande jaren. Ook hun mentale gezondheid laat na de coronapandemie nog geen herstel zien.
Jongeren: door coronaperiode belangrijk deel van mijn leven gemist Jongeren van 12 tot en met 25 jaar hebben het gevoel dat zij door de coronaperiode een belangrijk deel van hun leven hebben gemist. Ze geven aan dat ze belangrijke momenten, zoals een diploma-uitreiking of de start van het studentenleven, zijn misgelopen.
Jongeren schakelen minder vaak huisarts in bij mentale klachten Het aandeel jongeren dat aangeeft mentale klachten te hebben, daalt nauwelijks sinds de laatste lockdown (begin 2022). Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek (december 2022) van het Netwerk GOR.
Thuiswerkers hebben meer kans op gezondheidsklachten Mensen die tijdens de coronapandemie thuiswerkten, hadden meer kans op lichamelijke klachten dan mensen die buitenshuis werkten (locatiewerkers). Denk aan klachten als pijn boven in de rug, pijn in de onderrug en pijn in armen, nek en/of schouders. Dat blijkt uit RIVM-onderzoek.
Licht herstel in mentale gezondheid jongeren Jongeren (12-25 jaar) hebben, vergeleken met de vorige meetronde in juni 2022, minder mentale klachten. Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek (september 2022) van het Netwerk GOR. Ze voelen zich iets minder eenzaam en ervaren minder stress.
Aantal jongeren met suïcidale gedachten onverminderd hoog Ook na een periode zonder coronamaatregelen blijft het aantal jongeren (12-25 jaar) met serieuze suïcidale gedachten onverminderd hoog (16%). Na bijna een verdubbeling in de laatste lockdownperiode (van 9% in het najaar van 2021 naar 17% tussen december 2021 en februari 2022) daalde dit percentage nauwelijks.
Mbo-studenten voelen zich niet gehoord en zijn onzeker over de toekomst Mbo-studenten voelen zich niet gehoord door beleidsmakers of onderzoekers. Er is ook nauwelijks meerjarig onderzoek naar de mentale gezondheid van deze studenten.
Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor de coronacrisis Tweede- en vierdeklassers van de middelbare school voelden zich in 2021 minder gelukkig dan vóór de coronaperiode, in 2019. iStockphoto
Effecten van groen op fysieke en mentale gezondheid Ruisende bomen, uitnodigende parken of speelse natuurspeelplaatsen: groen in de omgeving draagt bij aan een betere gezondheid – mentaal en fysiek. Maar groen in de omgeving kan de gezondheid ook verminderen.