Overslaan en naar de inhoud gaan Direct naar de hoofdnavigatie
Rijksoverheid logo | naar de homepagina Rijksinstituut voor Volksgezondheid
en Milieu
Ministerie van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport
  • Nederlands
  • English
RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
  • Home
  • Onderwerpen
  • Over RIVM
  • Internationaal
  • Publicaties
  • Nederlands
  • English
  • Home
  • Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde onderwerpen

Terug naar onderwerp

Portiegrootte voedingsmiddelen

Portie-online bevat informatie over gewichten en inhoudsmaten van voedingsmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn en wordt uitgegeven door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De informatie is afkomstig uit de database die door het RIVM in samenwerking met het Voedingscentrum (VC) en de Wageningen Universiteit (WUR) is samengesteld en wordt onderhouden. De eerste versie van Portie-online bevat gegevens over generieke voedingsmiddelen in een aantal productgroepen.

Voedsel en voeding

In ‘Voedsel en voeding’ is informatie over RIVM-taken, -publicaties en -onderzoek met betrekking tot voedsel en voeding gebundeld. Wat we eten en hoe ons voedsel geproduceerd wordt is van grote invloed op de volksgezondheid en het milieu. Het RIVM geeft de feiten en cijfers van het huidige voedingspatroon in Nederland en de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid hiervan. Ook onderzoekt en onderbouwt het RIVM maatregelen om de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van ons voedsel naar een hoger niveau te tillen. ‘Voedsel’ en ‘voeding’ betekenen niet precies hetzelfde. Voedselveiligheid en duurzaamheid hebben betrekking op ‘voedsel’, de voedingsmiddelen zoals deze gekweekt en geproduceerd worden. De term ‘voeding’ gaat over de consumptie van voedsel, dus wat we eten en de invloed daarvan op de gezondheid. Goede voeding zorgt voor een gezonde fysieke en fysiologische conditie.

Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO)

Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) bevat gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen die in Nederland regelmatig worden gebruikt of die van belang zijn voor bepaalde groepen in de bevolking.

Voedselconsumptiepeiling

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden sinds 1987 periodiek gegevens verzameld over de voedselconsumptie en de voedingstoestand van de Nederlandse bevolking in het algemeen en van afzonderlijke bevolkingsgroepen in het bijzonder. Dit onderzoek is de Voedselconsumptiepeiling (VCP). In het kader van de VCP worden verschillende deelonderzoeken uitgevoerd.

Service

  • Contact
  • Persinformatie
  • Inkoop
  • Abonneren nieuwsbrieven
  • RSS feed
  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op LinkedIn
  • Volg ons op YouTube
  • Volg ons op Instagram

Over deze site

  • Cookies
  • Privacy
  • Sitemap
  • Toegankelijkheid
  • WOB-verzoeken bij het RIVM
  • Copyright
  • Archief

Talen

  • English
  • Nederlands