Meer mensen ziek door voedsel uit eigen keuken In 2021 kregen de NVWA en de GGD 14% meer meldingen van uitbraken van infecties door voedsel dan in 2019. Vergeleken met 2020 was er zelfs sprake van een stijging van 50%, maar toen lag het aantal infecties een stuk lager.
Sterke afname norovirus en rotavirus als veroorzakers maag-darminfecties in 2020 In 2020 daalde het totaal aantal gemelde maag-darm-infecties sterk ten opzichte van de jaren ervoor. De meldingen van norovirus en rotavirus namen vorig jaar het sterkste af, met respectievelijk 56% en 68% minder infecties dan in 2019.
Kosten door voedselinfecties naar schatting ruim 140 miljoen euro lager in 2020 De kosten door voedselinfecties waren in 2020 ruim 140 miljoen euro lager dan in de jaren ervoor. Dat komt neer op ruim 30 procent minder. ANP
Invriezen filet americain leidt tot daling ziektelast, zorgkosten en kosten voor speciaal onderwijs Wanneer het in ons land populaire broodbeleg filet americain minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden wordt ingevroren, dan wordt een Toxoplasma infectie voorkomen.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.
Relatief meer uitbraken van voedselinfecties door gewijzigde registratie In 2015 zijn meer uitbraken van voedselinfecties en vergiftigingen geregistreerd dan in voorgaande jaren.
WHO-publicatie eerste wereldwijde schattingen van voedselgerelateerde ziektelast: kinderen onder vijf jaar vormen bijna een derde van de sterfgevallen Bijna een derde (30%) van alle sterfgevallen door voedselgerelateerde ziekten zijn kinderen onder de vijf jaar, ondanks het feit dat ze deel uitmaken van slechts 9% van de wereldbevolking.
Meer zieken ondanks daling aantal uitbraken van voedselinfecties In 2014 zijn er minder uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in voorgaande jaren geweest. Wel was het aantal zieken per gemelde uitbraak groter.
Waarschuwingsetiket op kip goed gelezen en gewaardeerd Een waarschuwingsetiket op de verpakking van rauw kippenvlees kan bij ongeveer een kwart van de bevolking leiden tot betere keukenhygiëne.