Een voedselinfectie kan braken, diarree en andere klachten veroorzaken. Goede hygiëne voorkomt besmetting en verspreiding. Was bijvoorbeeld uw handen voordat u eten klaarmaakt, en na ieder toiletbezoek. Let ook op het scheiden van bereid en onbereid voedsel. Zet eten binnen twee uur in de koelkast , snijd uw vlees en groente op aparte planken en was theedoeken op 60 graden.

Wat is een voedselinfectie?

Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. De infectie kan ontstaan als u iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie, virus of parasiet. Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Een voedselinfectie kan één tot drie dagen duren. 

Veel voedselinfecties ontstaan bij mensen thuis, simpelweg door onvoldoende hygiënische maatregelen. Bijvoorbeeld doordat iemand zijn handen niet wast nadat hij naar het toilet is geweest en vervolgens eten klaarmaakt. Maar ook door kruisbesmetting, als bijvoorbeeld op één snijplank zowel rauw vlees als sla gesneden wordt. Zelfs het gebruik van hetzelfde mes kan een besmetting veroorzaken. Ook het eten van vlees of vis dat aan de binnenkant niet gaar is, of rauwe schelpdieren, vergroot het risico op een voedselinfectie.

Patiëntervaring voedselinfectie

(Beeldtitel: Voedselinfectie. Lara Voltman:)

STEVIGE MUZIEK

LARA VOLTMAN: Toen ik op een barbecue was en iedereen grapjes maakte over rauwe kip, ben ik toch gaan googelen omdat ik twijfelde over wat er zou gebeuren en zag ik dat het tóch voedselinfectie kon zijn.
In 2015 had ik eindexamens. Ik had een barbecue op school, ik at daar kip.
De buitenkant zag er heel goed uit, helaas was de binnenkant roze.
Ik raakte toen lichtelijk in paniek.
Iedereen om mij heen grapte van: haha, straks word je nog ziek.
Ik had die avond een feestje. Uiteindelijk ben ik naar huis gegaan omdat ik te ziek was geworden. Ik lag toen zo'n twee dagen in bed met hevige buikkramp, tien keer per dag naar de wc en ik droogde ook uit.
Ik heb achteraf nog wekenlang last gehad van buikpijn, buikkrampen nog steeds heel vaak naar de wc, maar ik ben nu volledig hersteld.
LOTTE VAN DER STAP: Op rauw voedsel zitten altijd wel bacteriën.
De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad maar van sommige bacteriën kunt u een voedselinfectie krijgen.
Vooral als voedsel zoals vlees en vis te lang en te warm bewaard wordt krijgen bacteriën de kans om zich te vermeerderen.
De kans op een voedselinfectie is dan ook groter.
U kunt bijvoorbeeld een voedselinfectie krijgen wanneer u rauwe kip snijdt met hetzelfde mes als tomaten.
Eet u daarna de tomaten, dan krijgt u de bacteriën van de rauwe kip binnen.
Als tijdens een barbecue rauwe saté of rauwe hamburgers lang in de zon liggen en niet helemaal gaar worden gegeten kan dat ook een flinke voedselinfectie geven.

(Een barbecue met vlees.)

Hetzelfde kan gebeuren met niet verse, slecht gekoelde garnalen, mosselen of vis.
Wast u sla niet goed, dan kunnen eventuele bacteriën uit mest u ziek maken.
Een voedselinfectie begint meestal met buikpijn of buikkrampen.
U wordt misselijk, gaat braken en krijgt diarree.
U kunt zich wat draaierig of licht in het hoofd voelen.
Sommige bacteriën veroorzaken hoofdpijn, spierpijn en koorts.
Een aantal bacteriën, zoals de salmonellabacterie kunnen zelfs bloed in de ontlasting veroorzaken.
De klachten beginnen een uur of acht nadat u het besmette voedsel heeft gegeten.
De meeste voedselinfecties zijn na één tot drie dagen weer voorbij.
Heeft u een voedselinfectie, dan kunt u ook anderen besmetten.
Dat gaat meestal via mond en handen.
U kunt de voedselinfectie voorkomen door steeds uw handen goed te wassen.
Doe het na ieder toiletbezoek, voordat u eten klaarmaakt en voordat u aan tafel gaat.
Was uw handen ook na het aanraken van rauw vlees of rauwe vis.
Was groente en fruit goed af onder de kraan.
Gebruik voor vlees, vis en groente aparte snijplanken en messen.
Verhit vlees, vis en schelpdieren liefst tot ze helemaal gaar zijn.
Controleer altijd de houdbaarheidsdatum en lees de bewaaradviezen van etenswaren die kunnen bederven.
Mijn tip is: als je gaat barbecueën, controleer het vlees dan of het echt goed doorbakken is en niet dat het rauw is.

(Beeldtekst: In samenwerking met Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voedselinfectie. Thuisartsfilm van thuisarts.nl.)

DE STEVIGE MUZIEK SPEELT VERDER EN EBT WEG