Actualiteiten over Q-koorts in Nederland

De grafiek hieronder geeft actuele cijfers (deze worden wekelijks bijgewerkt). Bij patiënten met longontsteking wordt meestal niet getest of Q-koorts de oorzaak is. Daarom is het aantal gemelde patiënten lager dan het werkelijke aantal acute Q-koorts patiënten. Zie ook: Staat van Zoönosen 2023 voor aanvullende informatie over de Q-koorts meldingen.

4 juni 2025: Q-koorts bij bosrendieren GaiaZOO

Gisteren maakte het RIVM bekend dat bij bosrendieren in GaiaZOO in Kerkrade de Q-koortsbacterie was vastgesteld. Ondanks de maatregelen die de dierentuin nam, is er een kleine kans dat bezoekers in de afgelopen maand (sinds 29 april) besmet raakten met deze ziekteverwekker. Bezocht u in de afgelopen maand GaiaZOO en vooral op 29 april, 11 mei, 18 mei 21 mei of 1 juni, wees dan alert op klachten die passen bij Q-koorts (vooral koorts of klachten die passen bij een longontsteking) tot 4 weken na bezoek. Bent u zwanger, of heeft u een aneurysma, hartklepprothese, hartklepproblemen, vaatprothese of afweerstoornis, wees dan extra alert en neem contact op met uw huisarts als u klachten heeft.

Meer informatie

Actuele situatie 11 juni 2025

Sla de grafiek Aantal meldingen Q-koorts 2016-2025 over en ga naar de datatabel

Jaar is hier gedefinieerd op basis van datum eerste ziektedag of, indien onbekend, datum test uitslag óf datum melding bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), afhankelijk van welke datum het vroegste is.

* Het aantal meldingen in het meest recente jaar is nog niet compleet.

25 april 2024: Q-koorts bij Nederlands melkschapenbedrijf

Op 24 april informeerde het ministerie van LNV Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de Tweede Kamer over een Q-koortsbesmetting op een melkschapenbedrijf in Brakel. Het is voor het eerst sinds 2016 dat er Q-koorts bij een bedrijf is aangetoond. Op basis van de informatie van de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en het ministerie van LNV schat het RIVM in dat deze risico’s laag zijn.

Op het bedrijf zijn meteen maatregelen genomen door de NVWA. Q-koorts is ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die wijdverspreid en wereldwijd in de omgeving voorkomt.

De kans dat de Q-koortsbacterie zich verspreidt is het grootst in de periode dat schapen en geiten lammeren krijgen. Rond de geboorte van de lammeren kunnen grote hoeveelheden bacteriën vrijkomen. Deze bacteriën kunnen zich over enkele kilometers door de lucht verspreiden. Door de Q-koorts krijgen besmette dieren ook vaker doodgeboren lammetjes. In het bedrijf met de huidige besmetting was dit allebei niet het geval. De meeste schapen hadden al gelammerd voor begin maart. En begin maart zijn er geen bacteriën in de melk aangetroffen. Ook waren er verder geen problemen met de lammetjes en waren er geen zieke dieren. Omdat de hoeveelheid bacteriën in de melk erg laag was, zijn er waarschijnlijk maar 1 of enkele dieren besmet.

Het risico voor mensen die in de buurt van het bedrijf wonen om Q-koorts te krijgen lijkt niet groter dan anders. Dat geldt ook voor mensen die het bedrijf af en toe bezoeken. Alleen mensen die direct contact hebben (gehad) met de dieren, hebben een grotere kans besmetting, al blijft deze klein. Deze mensen hebben advies gekregen om hun gezondheid goed in de gaten te houden en bij klachten contact op te nemen met de huisarts. Uit voorzorg heeft de NVWA ook een bezoekersverbod ingesteld.

De kans dat mensen in de omgeving van het bedrijf Q-koorts krijgen is klein. In Nederland krijgen jaarlijks enkele mensen Q-koorts. De meeste mensen hebben geen of weinig klachten. Ongeveer 1 op de 5 mensen houdt na een besmetting langer klachten. Het RIVM blijft daarom alert en volgt de situatie goed.

Lees meer over Q-koorts