Met de prevalentiemodule van SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen) houdt u één of twee metingen per jaar. U levert van iedere cliënt infecties, gebruik van antimicrobiële middelen en risicofactoren aan. U kiest zelf of u één of twee keer per jaar meedoet.
Een verpleeghuis kan zich op elk moment aanmelden voor de prevalentiemodule. Het is mogelijk om één of twee metingen per jaar te doen (april en/of november). Bij vragen kunt u mailen naar sniv@rivm.nl. We denken graag mee of de prevalentiemodule bij uw verpleeghuis of woonzorgcentrum past.
Doel van de prevalentiemodule
- Verpleeghuizen kunnen de resultaten van de metingen gebruiken voor het opzetten van interventies of aanvullend onderzoek.
- De module helpt bij het voorkomen van zorginfecties door landelijke trends te detecteren.
Wat betekent meedoen aan de prevalentiemodule?
De prevalentiemodule bestaat uit maximaal twee prevalentiemetingen per jaar (in april en/of november). Het verpleeghuis registreert één of twee keer per jaar van elke bewoner in het verpleeghuis een aantal gegevens:
- Antimicrobiëlemiddelengebruik
- BRMO (bijzonder resistente micro-organismen)-dragerschap
- Aanwezigheid van één van de volgende infecties:
- Infectie van de onderste luchtwegen
- Urineweginfectie
- Huidinfectie
- Influenza-achtig ziektebeeld
- COVID-19
Omdat een prevalentiemeting een puntmeting is van de situatie op een specifiek moment, moeten de metingen binnen één huis in één maand (april of november) worden uitgevoerd. De meting van een afdeling moet in één dag gedaan en afgerond worden.
Wat krijgt het verpleeghuis bij deelname?
Het verpleeghuis ontvangt één keer per jaar een terugrapportage met de cijfers van het verpleeghuis, de data van de zorgorganisatie (indien van toepassing) en de landelijke data.
Hoe zorgen we voor goede dataverzameling?
Om de resultaten van alle verpleeghuizen die meedoen aan de prevalentiemodule te kunnen vergelijken, moet de registratie van de gegevens op elke plek op dezelfde manier gebeuren. Om deze reden heeft het RIVM samen met specialisten ouderengeneeskunde, adviseurs infectiepreventie, arts-microbiologen en andere experts een protocol ontwikkeld. In het protocol staan de stappen voor registratie en de definities van de infectieziekten. In het tweede onderdeel van de e-learning kan het verpleeghuis oefenen met het vaststellen van een infectie volgens de definities uit het SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen)-protocol.
Er is een algemene vragenlijst waar verpleeghuizen de meestgestelde vragen kunnen vinden.
Wanneer een verpleeghuis voor het eerst meedoet, wordt er na de registratie gevraagd om een validatie van de prevalentiemeting. Zo kan het verpleeghuis testen of de registratie voldoet aan de prevalentiemeting. Het RIVM helpt bij de validatie. Wanneer de validatie niet lukt, kunnen we samen met u een bezoek van een RIVM-medewerker inplannen om er samen naar te kijken.
Andere studies binnen de prevalentiemodule
Binnen de prevalentiemodule is het ook mogelijk om aan de HALT-studie mee te doen. Meer informatie over de HALT-studie is te vinden op de pagina over Verdiepend onderzoek.
Meer lezen over de prevalentiemodule?
Algemene resultaten van de afgelopen vijf jaar vindt u in de Referentiecijfers 2015- 2019.
Ook in rapporten van het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control ) zijn resultaten beschreven. Deze zijn te vinden op de pagina Wetenschappelijke resultaten.
Meer weten?
Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met sniv@rivm.nl.