Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) biedt surveillancemiddelen voor verpleeghuizen en woonzorgcentra. Het netwerk van verpleeghuizen en woonzorgcentra dat deelneemt aan SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen) levert inzicht in de aanwezigheid van infectieziekten en het antimicrobiëlemiddelengebruik in verpleeghuizen en woonzorgcentra.
De 4 modules van SNIV
Het RIVM coördineert dit netwerk en biedt vanuit SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen) meerdere soorten metingen en onderzoeken aan. Elk verpleeghuis of woonzorgcentrum kan zelf bepalen aan welke metingen en onderzoeken het meedoet. Deze opties noemen we ‘modules’. Er zijn vier modules:
- Incidentiemodule
Geeft inzicht in trends rondom de aanwezigheid van infecties en uitbraken. Hiermee kan een verpleeghuis of woonzorgcentrum passende infectiepreventiemaatregelen nemen. Naar de Incidentiemodule. - Prevalentiemodule
Eén of twee metingen per jaar (april en/of november). Verpleeghuizen kunnen de resultaten van deze metingen gebruiken voor het opzetten van interventies of aanvullend onderzoek. Naar de prevalentiemeting. - Antimicrobiëlemiddelenmodule
Helpt bij het in kaart brengen van antimicrobiëlemiddelengebruik in verpleeghuizen en het verminderen van (onjuist) antimicrobiëlemiddelengebruik. Naar de Antimicrobiëlemiddelenmodule. - Handhygiënemodule
Helpt verpleeghuizen om de naleving van handhygiëne te verbeteren. Dit voorkomt infecties bij cliënten in verpleeghuizen. Naar de handhygiënemodule.
Een verpleeghuis of woonzorgcentrum kan meedoen aan één of meerdere modules. Deelname is gratis en kan verschillende voordelen opleveren.
Naast de modules wordt er vanuit SNIV ook verdiepend onderzoek georganiseerd. De onderwerpen van onderzoeken zijn afhankelijk van de kennisbehoeften. Verpleeghuizen of woonzorgcentra kunnen per verdiepend onderzoek bekijken of zij mee willen en kunnen doen.
Bekijk het overzicht van SNIV en de verschillende modules.
Voordelen van deelname aan SNIV
Hieronder staan alle mogelijke voordelen van deelname aan SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen) op een rij. De exacte voordelen zijn afhankelijk van de module(s) waaraan het verpleeghuis of woonzorgcentrum meedoet. Een verpleeghuis of woonzorgcentrum:
- krijg zicht op de infecties die voorkomen onder bewoners;
- krijgt zicht op het antimicrobiëlemiddelengebruik;
- krijgt de benodigde informatie om specifieke maatregelen te nemen ter voorkoming van infecties en daarin te prioriteren;
- identificeert kwetsbare momenten en kwetsbare groepen bewoners;
- krijgt richting voor aanvullend onderzoek;
- krijgt inzicht om infecties beter te bestrijden en de kwaliteit van zorg te verhogen;
- kan met de inzichten van SNIV beter passend en kostenbesparend beleid ontwikkelen.
Eén of twee keer per jaar ontvangt het verpleeghuis of woonzorgcentrum terugkoppeling over de effectiviteit van ingevoerde maatregelen. Deze terugkoppeling kan de instelling gebruiken als input voor beleid. Deelnemers ontvangen ook vier keer per jaar de SNIV-nieuwsbrief, met het laatste nieuws, nieuwe onderzoeken waaraan kunt deelnemen en resultaten van SNIV.
Voordelen voor zorgprofessionals
Ook voor professionals die werken bij een verpleeghuis of woonzorgcentrum dat meedoet aan SNIV zijn er verschillende voordelen:
- Ze dragen bij aan een landelijk overzicht van antimicrobiëlemiddelengebruik, infecties en gezondheidsrisico’s in verpleeghuizen. Ze betekenen zo veel voor hun vakgebied.
- Ze kunnen actief bijdragen aan SNIV en deelnemen in een adviescommissie.
- Ze krijgen de mogelijkheid om mee te werken aan wetenschappelijke publicaties.
- Ze kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van wetenschappelijke kennis. Bijvoorbeeld of een griepprik genoeg matcht met de virusvariant die dat jaar rondgaat.
Wat vraagt SNIV van een verpleeghuis of woonzorgcentrum?
Deelname aan SNIV heeft veel voordelen, maar vraagt ook inspanning van het verpleeghuisteam. Dit zit vooral in de opvolging: als SNIV een kwetsbare plek blootlegt en acties aanbeveelt, vraagt dit tijdelijk extra inspanning van het verpleeghuisteam. De ervaring leert dat daardoor op andere momenten juist veel werk wordt voorkomen. Zo zal bijvoorbeeld het toepassen van de juiste handhygiëne leiden tot minder verspreiding, wat nieuwe infecties en bijbehorende werkzaamheden en kosten voorkomt.
Vragen?
Wilt u meer weten of heeft u nog vragen over SNIV? Bijvoorbeeld:
- Welke kennis kunt u gebruiken en kan SNIV u deze geven?
- Welke collega’s zullen betrokken zijn bij SNIV?
- Hoe richten we de benodigde processen goed in?
- Wat investeren we, en wat levert het op?
Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee over wat SNIV kan betekenen voor uw verpleeghuis of woonzorgcentrum. Dit kan in een gesprek online of tijdens een bezoek aan uw organisatie. Voor vragen of het inplannen van een afspraak kunt u contact opnemen via sniv@rivm.nl.
Jaarlijkse SNIV-dag
Jaarlijks organiseert het RIVM in januari een SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen)-dag. Hier delen we veel informatie over SNIV. Iedereen die meer wil weten over (deelname aan) SNIV is van harte uitgenodigd.
Contact met SNIV
U kunt ons mailen via SNIV@rivm.nl.
De teamleden van SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen) zijn:
Naam | Functie |
---|---|
Anja Haenen |
Deskundige infectiepreventie |
Kati Halonen |
Deskundige infectiepreventie |
Mirthe Biesheuvel |
Epidemioloog |
Charlotte de Bruijn-Onstwedder |
Epidemioloog |
Anna Zondag | Epidemioloog |
Rudy Hertroys | Datamanager |
Jan Polman | Datamanager |
Wilma Dedecker-Veenhof | Project-ondersteuner |
Meer informatie
- Video: Astrid Beckers (Vivium Zorggroep) vertelt over deelname aan SNIV
- Artikel: 'Infectieregistratie in de praktijk' van Bernadet Derks, verpleegkundig specialist, over wat deelname aan SNIV haar verpleeghuis opleverde
- Artikel: interview met Alfred Teeuw, specialist ouderengeneeskunde, over zijn ervaringen met de prevalentiemodule van SNIV
- Nieuwsbrief SNIV