De incidentiemodule van SNIV geeft een verpleeghuis of woonzorgcentrum inzicht in trends rondom de aanwezigheid van infecties en uitbraken. Zo kan deelname aan deze module aanknopingspunten bieden voor het inzetten van passende infectiepreventiemaatregelen. Het laat immers zien welke infecties veel voorkomen en geeft de mogelijkheid te prioriteren: welke maatregelen in welke volgorde genomen kunnen worden om de kwaliteit van zorg te verbeteren.
Een verpleeghuis of woonzorgcentrum kan zich op elk moment aanmelden voor de incidentiemodule. Bij vragen kunt u mailen naar sniv@rivm.nl. We denken graag mee of de incidentiemodule bij uw instelling past.
Doel van de incidentiemodule
- Inzicht krijgen in de aanwezigheid van infectieziekten in het verpleeghuis.
- Inzicht krijgen in de determinanten van transmissie.
- Signalering door het RIVM van regionale en landelijke trends.
- Verminderen risico’s van overdracht van infectieziekten binnen en buiten het huis.
Wat betekent meedoen aan de incidentiemodule?
Verpleeghuizen die deelnemen aan de incidentiemodule, registreren wekelijks het aantal sterfgevallen en het aantal nieuwe (zorg)infecties van de volgende infectieziekten:
- Gastro-enteritis
- Influenza-achtig ziektebeeld
- Lage luchtweginfectie
- Urineweginfectie
- COVID-19
- Huidinfectie veroorzaakt door schimmel
Wat levert deelname op?
Het verpleeghuis ontvangt één keer per jaar een terugrapportage met de cijfers van het verpleeghuis.
Op basis van de data van alle deelnemende verpleeghuizen publiceert SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen) één keer in de vijf jaar het rapport ‘Referentiecijfers’. In dit rapport staan de landelijke trends van infectieziekten in verpleeghuizen over de afgelopen vijf jaar. Daarnaast wordt de incidentie bekeken op het niveau van verpleeghuiseigenschappen, zoals grootte of specialisme.
Hoe zorgen we voor goede dataverzameling?
Om de resultaten van alle verpleeghuizen die meedoen aan de incidentiemodule te kunnen vergelijken, moet de registratie van de gegevens op elke plek op dezelfde manier gebeuren. Om deze reden heeft het RIVM samen met specialisten ouderengeneeskunde, adviseurs infectiepreventie en arts-microbiologen een protocol ontwikkeld. In het protocol staan de stappen voor registratie en de definities van de infectieziekten. In het tweede onderdeel van de e-learning kan het verpleeghuis oefenen met het vaststellen van een infectie volgens de definities uit het SNIV-protocol.
Andere studies binnen de incidentiemodule
Op dit moment lopen er geen andere studies binnen de incidentiemodule.
Meer lezen over de incidentiemodule?
Download de Referentiecijfers incidentie van 2021.
Ook in rapporten van het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control ) zijn resultaten beschreven van de HALT-4LS studie. Deze zijn te vinden op de pagina Wetenschappelijke resultaten.
Meer weten?
Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met sniv@rivm.nl.