Lyme onderzoek bij kinderen en volwassenen

Het is nog onbekend waarom sommige mensen wel klachten houden na behandeling van de ziekte van Lyme en anderen niet. Via www.tekenradar.nl onderzoekt het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hoe vaak mensen met Lymeziekte klachten houden na behandeling, en wat de oorzaken van die klachten zijn. Met de resultaten hopen de onderzoekers voorstellen te kunnen doen voor behandelingen die langdurige klachten na Lyme kunnen voorkomen of genezen.

Meedoen aan dit onderzoek?!

Kinderen en volwassenen die beginnen met een antibioticakuur tegen een rode ring of vlek of andere vorm van de ziekte van Lyme kunnen meedoen aan het onderzoek. Hun gezondheid wordt gevolgd via vragenlijsten. De mensen die na een jaar nog klachten hebben worden vergeleken met de mensen die geen klachten meer hebben. Aanmelden kan via www.tekenradar.nl of via de (huis)arts.

Ticking on Pandora's box

Teken kunnen behalve de lymebacterie ook andere (mogelijke) ziekteverwekkers bij zich dragen. Met het Pandora-onderzoek willen we bepalen hoe vaak ziekte door deze verwekkers voorkomt bij patiƫnten met koorts na een tekenbeet in Nederland.

Meedoen aan dit onderzoek?!

Iedereen vanaf 16 jaar die binnen 4 weken na een tekenbeet koorts krijgt kan zich voor dit onderzoek aanmelden. Deelnemers wordt gevraagd bloed af te geven en een jaar lang elke drie maanden een online-vragenlijst over hun gezondheid in te vullen. Aanmelden kan via www.tekenradar.nl of via de (huis)arts.

Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum

Meer informatie over tekenbeten en Lyme-onderzoek, kunt u vinden op de website van het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum. Het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum is een samenwerkingsverband tussen het Amsterdam UMCUniversitair Medisch Centrum Universitair Medisch Centrum , RadboudumcRadboud University Medical Centre Radboud University Medical Centre , patiƫnten en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De partners van het samenwerkingsverband werken onder meer gezamenlijk aan het bovenstaande onderzoek.